НАСА отложи изпращането на хора до Луната

НАСА отложи изпращането на хора до Луната

НАСА отложи изпращането на астронавти обратно до Луната най-рано за 2025 г., с което няма да спази срока, поставен от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Космическата агенция искаше човек да стъпи на естествения ни спътник през 2024 г. и така да осъществи първата подобна мисия от повече от половин век насам.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън обяви, че Конгресът на САЩ не е предоставил достатъчно пари за разработването на система за кацане за лунната програма „Артемис“, както и че са необходими повече пари за капсулата „Орион“, предаде „Асошиейтед Прес“.

Освен това правно предизвикателство от космическата компания на Джеф Безос, Blue Origin, допълнително забави работата по системата за лунно кацане на Starship, която по договор трябва да бъде разработена от SpaceX на Илон Мъск.

Длъжностни лица обявиха, че технологията за нови скафандри също трябва да се усъвършенства, преди астронавтите да могат да се върнат на Луната.

НАСА все още цели през следващия февруари да извърши тестов полет на своята лунна ракета – Space Launch System (SLS), с капсула „Орион“. На борда няма да има хора.

„Системата за приземяване на хора е решаваща част от нашата работа, за да изведем първата жена и първия цветнокож човек на лунната повърхност и ние се готвим за тръгване“, обясни Нелсън пред репортери.

Последното изпращане на хората до Луната от страна на НАСА се състоя по време на мисията „Аполо 17“ през 1972 г., като до момента общо 12 души са стъпвали на лунната повърхност.

По време на заседание на Националния космически съвет през 2019 г. тогавашният вицепрезидент Майк Пенс призова за кацане на астронавти на Луната в рамките на пет години. НАСА се стремеше към кацане на Луната през 2028 г. и го изтегли с четири години.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ