НАСА отложи космическа разходка заради отломки

НАСА отложи космическа разходка заради отломки

НАСА отложи за неопределено време излизане в открития космос, планирано за днес за двама астронавти от Международната космическа станция, позовавайки се на „известие за отломки“ за орбиталната изследователска лаборатория, предаде „Гардиън“.

Астронавтите Томас Маршбърн и Кейла Барън трябваше да излязат извън космическата станция, за да заменят повредена антена. Служителите на НАСА обаче издадоха предупреждение за леко повишен риск от отломки, останали от тест на руска противосателитна ракета преди седмици.

Около пет часа преди да започне изпълнението на задачата, НАСА съобщи в Twitter, че излизането в Космоса е отложено.

„НАСА получи уведомление за отломки за космическата станция. Поради липсата на възможност за правилна оценка на риска за астронавтите екипите решиха да отложат космическата разходка на 30 ноември, докато не бъде налична повече информация“, пишат от агенцията в социалната мрежа.

Не е ясно колко близо са отломките до МКС, която обикаля на около 402 км над Земята. Телевизията на НАСА планираше пряко излъчване на разходката.

Целта на астронавтите бе да премахнат дефектен модул за радиокомуникационна антена на повече от 20 години и да поставят нова на нейно място. Проблемното устройство наскоро престана да изпраща сигнали към Земята. Въпреки че други антени на МКС могат да изпълняват същата функция, ръководителите на мисията решиха да извършат замяната, за да има двойно подсигуряване.

Маршбърн трябваше да работи с Барън с роботизирана ръка, управлявана от вътрешността на станцията от германския астронавт Матиас Маурер от Европейската космическа агенция, с помощта на колегата от екипажа на НАСА Раджа Чари.

Четиримата пристигнаха на МКС на 11 ноември с капсулата „Дракон“ на SpaceX, изстреляна от Космически център „Кенеди“ в американския щат Флорида. Те се присъединиха към двама руски космонавти и още един човек от НАСА, които са на борда.

Четири дни по-късно тест на противосателитна ракета бе проведен през предупреждение от Русия. От него бяха генерирани хиляди отломки в ниска орбита на Земята и всичките членове на екипажа се подслониха в своите прикачени космически кораби, за да си подсигурят бързо бягство, в случай че възникне проблем на борда на станцията.