НАТО разгръща допълнителни сили за защита в Източна Европа

НАТО разгръща допълнителни сили за защита в Източна Европа

НАТО разгръща допълнителни сили за защита в Източна Европа

НАТО ще разгърне допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса заради ситуацията с Украйна. Това се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на НАТО след срещата на постоянните представители на страните от алианса в Брюксел. "Постоянните представители на страните-членки на НАТО решиха да бъде активиран отбранителен план, който предвижда разполагане на сили в страните от Северноатлантическия алианс по време на криза", заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му този план включва и "силите за реагиране". 

Той специално почерта, че алиансът няма да разполага сили в Украйна.  „На територията на Украйна няма сили на НАТО и няма планове да бъдат изпращани там. Ние подкрепяме Украйна, но предоставяме твърди гаранции за сигурност само на съюзниците от НАТО“, каза той.

Организацията "най-категорично" осъди "ужасяващата атака" на Русия срещу украинска територия.

„Действията на Русия представляват сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да гарантира сигурността на всички съюзници. Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Днес проведохме консултации по член 4 от Вашингтонския договор. Решихме, в съответствие с отбранителните планове за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за засилване на мерките за ограничаване и отбрана в целия алианс“, се казва в изявлението. Силите на алианса са в повишена готовност, за да реагират на всякакви непредвидени действия, допълват от организацията.

От НАТО подчертават, че предприетите мерки "остават превантивни, пропорционални" и не са насочени към ескалация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ