НАТО свиква среща на министрите на отбраната

НАТО свиква среща на министрите на отбраната

Организацията на Северноатлантическия договор организира двудневна среща на министрите на отбраната на страните членки следващия месец, става ясно от съобщение до медиите.

Очаква се всички те да се явят в централата на НАТО в Брюксел на 16 и 17 февруари. Мероприятието ще бъде председателствано от генералния секретар Йенс Столтенберг. Към момента обаче не се съобщава какво ще се обсъжда.

По-рано тази седмица Столтенберг поясни, че НАТО е предала писмени предложения на Русия, свързани с напрежението около Украйна и изпратените от Москва искания за сигурност в проект на споразумение от средата на миналия декември. Той съобщи, че съюзниците виждат три основни области „с възможност за напредък“ по темата – отношенията НАТО-Русия, европейската сигурност, както и прозрачността, контрола на въоръженията и намаляването на риска.

Тогава подчерта, че съюзниците са готови да се срещнат в Съвета НАТО-Русия „възможно най-скоро“, за да разгледат тези въпроси по-подробно, но без да правят компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност.

Френският президент Макрон ще направи пореден опит за успокояване на напрежението между Запада и Русия. Очаква се той да проведе разговор с Владимир Путин днес.
Това може да се окаже завой в политиката на Макрон спрямо Русия, отбелязва в. "Фигаро", според който президентът на страната дълго време се е надявал на затопляне на отношенията с Москва, но думите и поведението му са станали по-твърди заради агресивната външна политика на Путин и неговите опити да дестабилизира Европа.
"Русия стана сила, допринасяща за нестабилност", твърди вече Макрон, който демонстрира подкрепата си за Киев от началото на кризата.
"Макрон продължава политиката си на протегната ръка" към Путин. Досега демонстрираната от него готовност за диалог обаче не се оправдава, коментира друг френски всекидневник - "Монд", цитиран от БТА.
Докато е ротационен председател на ЕС, Франция не може да направи много, без да мине през съюза, отбелязва в. "Депеш". Според френското издание това лишава страната от възможност за самостоятелни маневри.
Преди време повечето държави отхвърлиха идеята за започване на стратегически диалог с Путин, предложена от Макрон и тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел, като предпочетоха да оставят тази отговорност на САЩ и НАТО, пише "Депеш".
Газът поставя Европа и Русия във взаимна зависимост. Затова въпросът за енергетиката е от ключово значение, подчертава френското издание.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ