Нови американски санкции срещу Русия в сила от днес

Нови американски санкции срещу Русия в сила от днес

Нови американски санкции срещу Русия в сила от днес

От днес влизат в сила нови санкции на САЩ върху руския държавен дълг. Те бяха въведени през април т.г. на фона на обвинения срещу Руската федерация в „подкопаване на демокрацията“ и „злонамерена кибер активност“ срещу САЩ.

Санкциите по-специално забраняват на американските финансови институции да купуват руски федерални заемни облигации (OFZ) на първичния пазар във всякакъв вид валута. Това ще засегне ценни книжа, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние (NWF) или руското министерство на финансите след 14 юни 2021 г. За момента облигациите могат да бъдат закупени или продадени на вторичния пазар. Белият дом предупреди, че ограниченията могат да бъдат разширени в бъдеще.

Съединените щати също така наложиха санкции на шест руски технологични компании, които, според американските власти са оказали подкрепа на разузнавателните служби при извършване на кибератаки. Като пример беше посочена атака срещу американски институции, използваща софтуера SolarWinds. Освен това 32 юридически и физически лица бяха включени в санкционния списък на САЩ. Според Белия дом те са участвали в опит да повлияят на президентските избори в САЩ през 2020 г., както и в „други актове на дезинформация и намеса“.
В обхвата на санкциите попадат още осем юридически и физически лица, за които се твърди, че "са свързани с продължаващата окупация и репресии в Крим".

Руският финансов министър Антон Силуанов коментира санкционния режим като "пропуснати печалби за американските финансови институции". Той отбеляза, че повече от 80% от притежателите на държамни заемни облигации са местни инвеститори. В същото време „спазването на предпазливата финансова политика прави задълженията ни едни от най-надеждните и нискорискови в света“, а търсенето им остава голямо, въпреки ограниченията, каза Силуанов.
"Тук по-скоро можем да говорим за пропуснати печалби за американските финансови институции, санкциите на практика са насочени срещу тях, допълни той, цитиран от ТАСС.

Антон Силуанов отбелязва още, че Министерството на финансите ще наблюдава ситуацията заедно с Централната банка. „Разполагаме с достатъчно инструменти за укрепване на стабилността - ще ги използваме, ако е необходимо. Това например се отнася до графика на търговете на първичния пазар - през следващите седмици ще бъдем особено внимателни, за да разгледаме динамиката на пазарната ситуация, когато решаваме дали да ги проведем “, уточни той.

Новите санкции влизат в сила само два дни преди срещата на Байдън и Путин в Женева. Руският  президент сподели предварително, че очаква от срещата "да възстановим личните си контакти, отношения, да установим директен диалог, да създадем наистина функциониращи механизми за взаимодействие в онези области, които представляват взаимни интереси".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент Джо Байдън ще търси възможни общи допирни точки. „По негово мнение [на Байдън] тази среща няма нищо общо с доверието, няма нищо общо с приятелството, тя е среща, за да разберем какво общо можем да намерим, като сме ясни и откровени за областите, за които имаме притеснения ", посочи тя на брифинг

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ