"Ню Йорк таймс": Военният министър на САЩ не е видял доказателства, че Солеймани е планирал атаки срещу посолства

Ню Йорк таймс: Военният министър на САЩ не е видял доказателства, че Солеймани е планирал атаки срещу посолства

"Ню Йорк таймс": Военният министър на САЩ не е видял доказателства, че Солеймани е планирал атаки срещу посолства

"Еспър каза, че не е видял доказателства за подготвяни от Иран нападения срещу четири посолства" на САЩ, е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

В продължение на 10 дни президентът Тръмп и екипът му се затрудняват да опишат мисловния процес, довел до решението да се нанесе въздушен удар по командира на иранските елитни сили за сигурност генерал Касем Солеймани, който докара двете държави на ръба на войната. Според официални лица е имало разузнавателна информация, сочеща към опасност, но публичните обяснения се променяха всеки ден, а понякога и всеки час, пише изданието, цитирано от БТА.

Вчера министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че не е виждал конкретни доказателства, че Иран планира да нападне четири посолства на САЩ, както Тръмп твърдеше два дни по-рано, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В опит да обясни това твърдение на Доналд Тръмп шефът на Пентагона се озова в опасната позиция да противоречи на президента, пише в. "Гардиън".

Еспър същевременно се съгласи с мнението на президента, че иранците вероятно са щели да нападнат американски посолства, отбелязва британският вестник.

Вестник "Вашингтон пост" пише, че високопоставени представители на администрацията на САЩ вчера са отказали да потвърдят изявлението на президента Тръмп, че Иран се е готвел да нападне четири американски посолства, като същевременно са заявили, че неговото тълкуване на заплахата е съвпадало с цялостната разузнавателна информация, с която беше аргументирано убийството на генерал Солеймани.

Това изявление на Тръмп и опитите на високопоставени представители да го обяснят предизвикаха обвинения от демократите и от някои републиканци, че администрацията прикрива причините да бъде взето решение за убийството. Тази атака докара двете страни на ръба на открити военни действия, като иранците в отговор подложиха на ракетен обстрел иракски военни бази, в които са разположени американски военнослужещи. Вчера при такава ракетна атака северно от Багдад бяха ранени четирима иракски военни в база, където е имало и американски военни инструктори, отбелязва Вашингтон пост".

Макар и да се съгласяват, че генерал Солеймани е бил заплаха, демократите в Конгреса, както и някои републиканци, заявиха, че администрацията не е предоставила доказателства в подкрепа на твърдението за непосредствено предстояща атака дори на заседания, на които се споделя поверителна информация, нито е споменавала, че четири посолства са взети на мушка. Дори някои служители на Пентагона казаха в частни разговори, че не им е известна никаква разузнавателна информация за готвена широкомащабна атака, пише "Ню Йорк таймс".

Високопоставени правителствени служители с най-добрия достъп до разузнавателна информация обаче настояват, че е имало достатъчно основания за безпокойство, макар и те да не са били ясно представени на обществеността. Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили - и двамата от които са назначени от Тръмп, но са професионалисти без политическа история - са казали настоятелно в частни разговори, че разузнавателната информация е била убедителна и че те са били сигурни, че предстои голяма атака, пише вестникът.

Предизвикателството за администрацията на Тръмп е да убеди обществеността, която е скептично настроена към използването на разузнавателна информация за оправдаване на военни действия откакто президентът Джордж У. Буш нахлу в Ирак през 2003 г. въз основа на, както се оказа, невярна разузнавателна информация, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване, отбелязва "Ню Йорк таймс"

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" пише в редакционна статия, че преди седмица половин Америка и цяла Европа са били убедени, че Тръмп ще превърне Близкия изток в горящ ад.

Тази апокалиптична картина беше съмнителна от самото начало. Впоследствие тя се оказа невярна. Това не значи, че Тръмп е майстор стратег, но Техеран сега знае къде минава границата на търпението на Тръмп и какво коства преминаването й. Може би това ще помогне да се избегне апокалипсис, пише вестникът, цитиран от ДПА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ