ООН: 68,5 млн. са бежанците през 2017

ООН: 68,5 млн. са бежанците през 2017

ООН: 68,5 млн. са бежанците през 2017

Броят на бежанците от зоните на военни конфликти през 2017 г. е поставил нов рекорд - 68,5 млн. души са напуснали домовете си принудително. Около половината от тях са деца, съобщава ООН.

Кризата в Демократична република Конго, войната в Южен Судан, бягството на хиляди рохинги от Мианмар към Бангладеш  изстрелват нагоре статистиката за 2017 според годишния доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

2017 г. отбелязва бум с 3,1 млн. повече бежанци, който далече надхвърля рекорда на 2016 г. (увеличението тогава беше с 300 000).

Расте броят на бежанците в други страни, докато вътрешната миграция леко намалява. Според статистиката 1 на 110 души в света бяга от военен конфликт.

„Ние сме в решаващ момент, когато адекватният отговор на принудителното разселване по света изисква нов и по-всеобхватен подход, за да се гарантира, че страните и общностите вече няма да останат сами в тези ситуации", коментира Върховният комисар за бежанците Филипо Гранди.

Според Комисариата бягащите от конфликти и преследване към други страни са 25,4 млн. – това е най-големият ръст, регистриран в рамките на 1 година. 40 млн. души са се преселили принудително в други райони на страните си. 

Сирия остава страната с най-висок брой вътрешни мигранти, следвана от Колумбия, Демократична република Конго и Афганистан.

Малко над 25% са палестинските бежанци. Останалите идват основно от 5 държави в конфликт: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия.

Най-много са бежанците в Турция. Ливан обаче оглавява статистиката по брой на бежанците на глава от населението.

Докладът показва, че възприемането на принудителното изселване е "в явно противоречие с реалността". Той осъжда "популярното убеждение, че изселниците по света са предимно към страни от северното полукълбо". Статистиката сочи точно обратното - 85% от бежанците се живеят в развиващите се страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ