ООН очаква рекордни нива на безработицата в света

ООН очаква рекордни нива на безработицата в света

ООН очаква рекордни нива на безработицата в света

Около 195 милиона души ще загубят работата си през второто тримесечие на тази година  във всички страни поради пандемични и карантинни ограничения, прогнозира ООН. 
В САЩ предстои много по-голям негативен шок в това отношение, отколкото през 2008-ма - първата година от глобалната икономическа крзиа, казва старши съветникът на Белия дом. В страната има 26 милиона безработни.
Броят на френските граждани, кандидатстващи за обезщетения за безработица, нарасна с рекордните 7,1% през март в сравнение с февруари, което е сигурен признак за бързо влошаващ се пазар на труда. Около 863 хиляди френски компании изпратиха 10,8 милиона души в отпуски, субсидирани от държавата. Френското правителство финансира част от заплатите с надеждата да предотврати масово уволнение, което може да доведе до сериозна безработица.
Безработицата в Япония през март нарасна до най-високото си ниво за една година, докато нивото на достъпност на работните места падна до повече от тригодишен минимум, тъй като огнището на коронавирус и мерките за неговото овладяване отслабиха пазара на труда. Като се вземат предвид сезонните колебания, броят на безработните през март се е увеличил с 60 хиляди, или с 3,6%, в сравнение с предходния месец и възлиза на 1,72 милиона души. Скоростта на заетост вероятно ще бъде повлияна и от обявеното от правителството на 7 април извънредно положение в Токио и шест други префектури, което впоследствие беше разширено до цялата страна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ