Опустошителни горски пожари в Сибир обхванаха територия, равна на тази на Белгия. Тръмп предложи помощ на Путин

Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл.

"Тази вечер се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп по инициатива на американската страна. Президентът на САЩ предложи съдействие на Русия за борба с горските пожари в Сибир", заяви пресслужбата на Кремъл.

Путин благодарил на Тръмп за "внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепата" и казал, че ако е необходимо, Русия ще се възползва.

Путин оценил предложението на Тръмп за помощ в борбата с пожарите като залог за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия, каза Кремъл.

Двамата лидери са се разбрали да продължат контактите, включително при лични срещи.

По-рано Путин разпореди армията да се присъедини към усилията за потушаване на горските пожари, бушуващи в Сибир и руския Далечен изток, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Руските власти съобщиха вчера, че пожарите са обхванали близо 30 000 квадратни километра, от които 28 000 са в труднодостъпни райони.

Пожарите са обхванали площ, която по размери е равна на тази на Белгия. Димът от пожарите вече достигна и Монголия.

В съобщението на Кремъл се посочва, че президентът е взел решението си, след като получил доклад от министъра на извънредните ситуации Евгений Зиничев, предаде Франс прес.

След комюникето на Кремъл министерството на отбраната обяви, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в района на Красноярск, един от най-засегнатите региони, където близо 800 пожарникари участват в гасенето.

Представителят на "неправителствената организация "Грийнпийс Русия" Григорий Куксин въпреки това изрази съжаление за "доста закъснялото решение", което няма да промени "из основи" ситуацията. "Щеше да е по-добре тези пожари да се гасят на по-ранни етапи, когато това все още беше възможно", каза той по радио "Ехото на Москва".

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна днес в района на Красноярск и обеща помощ, като заяви на живо по телевизията, че пожарите не представляват "непосредствена опасност" за населението.

"Има обективни трудности: проблемът с разстоянията, с труднодостъпните места и фактори, специфични за тази година", заяви министър-председателят, като припомни пожарите от 2010 г., при които няколко региона на страната, между които и Москва, бяха покрити с гъст дим.

Предизвикани от сухи гръмотевични бури и необичайни горещини от 30 градуса, пожарите се разпространяват от силни ветрове и засягат и съседни региони, обясниха от федералната агенция по горите.

Пушекът от пожарите вече обхвана стотина населени места в зоните, където те са концентрирани, но достигна и големите градове в Алтайски регион в Западен Сибир и Урал като Екатеринбург и Челябинск.

Агенция Интерфакс предаде, че 2700 огнеборци са разположени на място, а в пет региона е обявено извънредно положение.

Всяка година в огромните изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари, до степен, че властите понякога не ги потушават, ако населението не е застрашено или щетите не надхвърлят цената на противопожарните действия.

Тази година обаче пожарите са толкова мащабни, че застрашават околната среда в дългосрочен план, като ускоряват топенето на ледовете в Арктика.

Общо, по официални данни, близо 3 милиона хектара са станали жертва на огъня до днес, най-вече в огромните райони на Якутия, в Красноярск и Иркутск. "Грийнпийс" твърди, че 12 милиона хектара вече са изпепелени тази година.


Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ