Открити са и трите черни кутии на катастрофиралия руски самолет

Открити са и трите черни кутии на катастрофиралия руски самолет

Открити са и трите черни кутии на катастрофиралия руски самолет

Трите черни кутии на катастрофиралия руски самолет Ту-154 са били открити при спасителната операция в Черно море край Сочи, съобщиха руски новинарски агенции, цитирани от Ройтерс. 

Едната от тях, записваща параметрите на полета, вече е предадена за дешифриране в научноизследователски институт на министерството. Според агенция Интерфакс, която цитира източник от оперативния щаб на мястото на катастрофата, спасителите са започнали изваждането от морското дъно на другите две кутии, разположени в задната част на самолета. 

"Записващите устройства са положени в защитен корпус, който позволява запазването на съдържащите се в тях данни в продължение на 36 часа. Това е гарантирано време в случай на тяхна механична повреда. През това време морската вода не е страшна за тях", казал източникът. 

Самолетът падна в акваторията на Черно море на няколко километра от брега край Сочи. Загинаха всичките 92-ма души на борда, от които 68 души от прочутия Александровски военен хор и 9 придружаващи ги журналисти.

Една от основните версии, по които се работи, е техническа неизправност. Според руските следователи, цитирани от Ройтерс, самолетът е имал проблем със задкрилките на самолета, които регулират подемната му сила. Неназован източник от разследването, цитиран от Интерфакс, е казал, че според предварителния анализ на данните от параметричната черна кутия, задкрилките на двете крила отказали и не работели в синхрон. Това попречило на самолета на развие достатъчна скорост и подемна сила и той паднал в морето, разбивайки се при сблъсъка с водата. 

В онлайн медията Лайф.ру бе публикуван разговор, за който се твърди, че е от пилотската кабина на самолета. Цитиран е запис, на който се чува как единият пилот казва на висок глас, че има проблем със задкрилките, а след това се чува вик: "Командире, падаме!". Достоверността на тази информация не може да бъде проверена, отбелязва Асошиейтед прес, но добавя, че се смята, че порталът има добри връзки в службите за сигурност. 

Ако тази версия се потвърди, този технически проблем ще постави въпроса за бъдещето на оставащите в експлоатация самолети Ту-154, които все още се използват от руските министерства, но не и от големите руски авиокомпании, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно, по нареждане на Путин, Русия преустанови полетите на самолети Ту-154, докато се установи каква е причината за катастрофата край Сочи. Последната голяма катастрофа с Ту-154 бе през 2010 г., когато полски правителствен самолет с тогавашния президент Лех Качински и десетки хора от полския политически елит се разби край руския град Смоленск, при което загинаха всички на борда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ