Отпускат още 6,5 млрд. евро за засегнатия от COVID-19 ирландски бизнес

Отпускат още 6,5 млрд. евро за засегнатия от COVID-19 ирландски бизнес

Отпускат още 6,5 млрд. евро за засегнатия от COVID-19 ирландски бизнес

Ирландия предлага допълнителен финансов пакет за бизнеса, който може да достигне 6,5 милиарда евро (7,14 милиарда долара).

"Някои местни данъци ще бъдат отписани за три месеца. Ще бъде създадена схема за кредитни гаранции за 2 милиарда евро за малките и средни предприятия, а ирландският суверенен фонд ще предостави 2 милиарда евро капитал за най-големите компании", посочи финансовият министър Паскал Донъхоу, цитиран от Ройтерс.

Ирландия фокусира първоначалната си финансова подкрепа на стойност 8 милиарда евро върху увеличените плащания на безработните и субсидиране на заплатите на засегнатите служители, като 1 милиард евро ликвидна подкрепа бе предложена пряко на неустойчивите компании.

Вчера ирланският премиер Лио Варадкар обяви и как страната ще почне да отменя поетапно мерките, въведени заради епидемията от COVID-19, припомня Ройтерс. Изолацията бе удължена с две седмици до 18 май, но вдигането на рескрикциите ще започне по-рано. Нулевата фаза ще стартира на 6 май. Тогава хората над 70 години ще могат да излизат навън. А спортуващите ще могат да се отдалечават на пет километра от дома си, вместо на досегашните два километра.

Фаза 1 ще стартира на 18 май, като тогава ще бъдат разрешени събиранията навън на групи до 4 души от различни семейства. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън. Ще бъдат отворени и някои открити обекти, като плажове, тенис игрища, голф игрища и други спортни обекти на открито. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 км от дома.

Във втора фаза, която ще стартира на 8 юни, хората ще могат да посещават роднините си, а малките магазини и пазари за търговия на дребно ще бъдат отворени, като ще бъде спазвана социалната дистанция в тях. Библиотеките също ще отворят врати тогава.

В трета фаза, която ще започне на 29 юни, ще са разрешени малки социални събирания, завръщане на работа за онези, които общуват по-малко с хора, ще бъдат отворени още магазини. Ще бъдат отворени и онези кафенета и ресторанти, в които ще може да се спазва социалната дистанция.

В четвърта фаза, която ще започне на 20 юли, на работа ще се върнат онези, които не могат да работят у дома и поетапно ще се отварят яслите и заведения за деца в предучилищна възраст. Поетапно ще отпадат ограниченията и за високорисковите услуги, като например тези на фризьорите. Музеите, галериите, храмовете, басеините, хотелите и хостелите ще бъдат отворени, без хотелските барове.

Пета фаза ще започне на 10 август и предвижва разрешаване на още повече социални събирания, на фестивали и събития, в които социалната дистанция може да се съблюдава. Тогава на работа ще се върнат служителите във всички отрасли, поетапно ще започне отварянето и на началните училища и гимназиите. Ще се отворят моловете, баровете, нощните заведения, като ще се изисква спазване на социална дистанция и стриктно почистване, ще се разрешават спортовете, при които има контакт между спортистите. Ще се подновят туристическите пътувания до островите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ