Камарата на представителите в САЩ одобри военен бюджет за 780 милиарда долара

Камарата на представителите в САЩ одобри военен бюджет за 780 милиарда долара

Камарата на представителите в САЩ одобри военен бюджет за 780 милиарда долара

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджет за отбрана за следващата финансова година (започващ в страната на 1 октомври) за 778 млрд. долара, предава ТАСС

Инициативата беше подкрепена от 316 законодатели, 113 бяха "против". Бюджетът включва редица изменения, свързани с Русия. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън през пролетта поиска 753 млрд. долара от контролирания от демократите Конгрес за нуждите на отбраната. В хода на консултациите тази сума беше увеличена. Бюджетът за отбрана за текущата финансова година е около 740 млрд. долара. 

Одобряването на бюджета за отбрана от Камарата на представителите не означава автоматично влизане в сила на всички инициативи, въведени в него. 

Своя версия на проектобюджета за отбрана, която се различава от тази, приета в Долната камара, все още не е одобрена от Сената на САЩ. След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува подробностите за двата проекта. И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис. Този процес може да отнеме няколко месеца, предава агенцията. 

Според последната публикувана версия на документа, която беше разгледана в Камарата на представителите, към днешна дата американските конгресмени възнамеряват да разширят ограничението за сътрудничество между Пентагона и руското министерство на отбраната, което е в сила от няколко години. 

Същевременно се предлага ограничаване на използването на бюджетни средства за „извършване на всякакви действия, в рамките на които се признава суверенитетът на Русия над Крим“. Проектобюджетът обаче предвижда, че министърът на отбраната на САЩ, заедно с държавния секретар, могат да получат разрешение за неспазване на тези изисквания при определени условия, когато ръководителят на Пентагона стигне до заключението, че „това е в национален интерес на САЩ“ и изпрати съобщение до съответните комисии на Камарата на представителите и Сената на Конгреса.

Освен това, министърът на отбраната на САЩ, заедно с държавния секретар и директор на националното разузнаване, както и ръководителите на други отдели, ще трябва да изготвят и предадат на законодателите не по-късно от 1 април 2022 г. доклад за „Операции и кампании за влияние на Русия, насочени към военни съюзи и партньорства на САЩ“. 

Както е отбелязано в текста на документа, Украйна през следващата финансова година може да получи около 300 милиона долар по военна линия от САЩ.

В текста на законопроекта се подчертава, че министърът на отбраната на САЩ трябва да представи „доклад за Афганистан“ на съответните комисии в Конгреса не по-късно от 31 декември 2021 г. В него, по-специално, настоящата американска администрация трябва да обясни как планира да върне у дома американските граждани в Афганистан, какви възможности има за борба с терористите в страната. Властите на САЩ трябва да докладват какви средства имат за наблюдение на ситуацията в Афганистан и да информират законодателите за „статуса на всяко военно сътрудничество“ между радикалните талибани, както и Китай, Русия или Иран.

В хода на обсъждането на проекта законодателите, включително някои демократи, критикуваха Байдън за начина, по който неговата администрация организира изтеглянето на войските от Афганистан.

На уебсайта на Долната камара на Конгреса също се отбелязва, че в законопроекта е направено изменение, според което Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за действията на Азербайджан в Нагорни Карабах през 2020 г. Документът трябва да бъде представен на съответните комисии в законодателната власт.

Освен това се предполага, че законодателите ще призоват азербайджанските власти „да освободят всички арменски военнопленници и заловени цивилни“. Както подсказва споменатото изменение, Конгресът ще призове администрацията на САЩ да си сътрудничи с Азербайджан в тази посока. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ