Следващата беда - риск от глобална криза на човешкото развитие

Следващата беда - риск от глобална криза на човешкото развитие

Следващата беда - риск от глобална криза на човешкото развитие

Пандемията от коронавирус може да доведе до „криза на човешкото развитие“, при която стандартът на живот ще се понижи в повечето страни по света, както бедни, така и богати. Това се казва в доклад на Програмата на ООН за развитие (UNDP), цитиран от Си Ен Би Си.

В него се посочва, че показателят за глобалното човешко развитие, който обобщава индикаторите здраве, жизнени стандарти и образование, е на път да се понижи за първи път от своето създаване през 1990 г.

Според UNDP в някои райони на света условията днес са сходни на нивата на нищета и лишения, наблюдавани за последно през 80-те години на миналия век.

„Пандемията ще остави дълбоки белези върху огромни части от земното кълбо“, коментира Ахим Щайнер, ръководител на Програмата на ООН за развитие.

„Без подкрепа от страна на международната общност, ние рискуваме заличаване на напредъка, постигнат през последните две десетилетия. Говорим за цяло изгубено поколение – ако не под формата на изгубени животи, то под формата на изгубени права и възможности“, добавя той.

Разширяващо се неравенство

Глобалната здравна криза доведе до „затваряне“ на много страни, чиито лидери предприеха редица строги мерки, ограничаващи свободите на милиарди хора.

Ограничителните мерки срещу разпространението на вируса, които варират от затваряне на училища, поддържане на социална дистанция и отмяна на публични прояви, до забрани за излизане от дома без основателна причина и блокиране на работата на цели икономически сектори, се очаква да доведат до най-голямата икономическа рецесия от време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Пандемиите обикновено разкриват слабостите на всяко общество, но преди избухването на сегашната, от UNDP обявиха, че „разширяващото се трайно неравенство“ е проблем, характерен за почти всички страни.

„Тази криза ни показва, че ако не успеем да върнем мерките за намаляване на неравенството в политическия инструментариум, много хора по света ще изостанат още повече от останалите“, коментира Педро Консейсао, ръководител на службата, изготвяща докладите на Програмата на ООН за развитие.

„Това е от особено значение за „новите нужди“  21-ви век, като например достъпа до интернет, който ни помага да се образоваме, лекуваме и работим от дома“, добавя той.

„Троен удар“ за здравето, образованието и доходите

Според доклада на UNDP средният доход на човек в световен план пък се очаква да се понижи с 4% през 2020 г. По-рано от Световната банка предупредиха, че заради пандемията 60 млн. души може да изпаднат в „крайна бедност“.

Световната продоволствена програма излезе с прогноза, че броят на страдащите от недохранване по света да достигне 265 млн. души до края на годината.

„Светът е преминавал през много кризи през последните 30 години, включително и световната финансова криза от 2007-2009 г. При всеки един от тези случаи човешкото развитие е било засягано негативно, но като цяло на годишна база винаги е бил отчитан растеж. COVID-19, който представлява троен удар срещу здравето, образованието и доходите, може да обърне тази тенденция“, коментира Щайнер

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ