Папа Франциск изрази болка и срам от скандалите с педофилия в Чили

Папа Франциск изрази болка и срам от скандалите с педофилия в Чили

Папа Франциск изрази болка и срам от скандалите с педофилия в Чили

Папа Франциск заяви, че изпитва "болка и срам“ заради скандала със сексуално посегателство над деца от страна на католически свещеници в Чили, съобщи Би Би Си.

В първото си официално изявление по време на визитата си в Чили, главата лавата на римокатолическата църква поиска прошка от жертвите на сексуално насилие.

Папата подчерта, че разрешаването на този проблем е от ключово значение за връщането на доверието на хората в Църквата и че срещу извършителите трябва да бъдат наложени тежки „санкции.“

Въпреки това, папата бе засипан от критики за това, че не преразгледал назначаването на Хуан Барос за епископ на чилийския град Осорно през 2015 г.

Според католически енориаши от южния град, епископ Барос е използвал позицията си, за да опита да блокира разследването срещу неговия ментор Фернандо Карадима.

Карадима, който е бил един от влиятелните свещеници в католическата църква в Чили, бе признат за виновен по обвинения за сексуално насили срещу млади момчета в скандал, който разтърси страната преди малко повече от 2 години.

В понеделник в чилийската столица Сантиаго се събраха активисти, които се борят за правата на жертвите на сексуално насилие.

Групата създаде организация, наречена "Край на църковното насилие“ (Ending Clerical Abuse), която цели да „спре сексуалните посегателства над деца от свещеници“ по целия свят.  

Хуан Карлос Круз, един от активистите в новата организация, заяви пред Би Би Си, че "времето за за прошка и извинение свърши".

"Това, което искаме, е папата да предприеме реални действия. Извиненията не са достатъчни за жертвите. Има конкретни неща, които може да бъдат направени, като отстраняването на свещеници, които са били обвинени и осъдени от чилийската съдебна система и премахването на епископи, които са прикривали сексуалното насилие.“, каза Круз.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че папа Франциск може да посети лично жертвите, но към момента няма официално потвърждение за подобна среща.

Преди няколко години Папа Франциск сформира специален комитет във Ватикана, чиято цел е да се бори със сексуалното насилие над деца в Католическата църква, но жертвите казват, че е нужна повече прозрачност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ