Папа Франциск: Политиците никога не бива да всяват омраза или страх

Папа Франциск: Политиците никога не бива да всяват омраза или страх

Политиците не бива никога, никога да всяват страх или омраза, а вместо това трябва да вдъхват надежда, заяви вчера вечерта папа Франциск в самолета на връщане към Ватикана от Румъния, съобщи ДПА.

Той призова европейците да преодолеят разделенията и границите в отговор на въпрос, зададен му конкретно за италианския крайнодесен лидер Матео Салвини, но Светият отец изтъкна, че тези думи се отнасят за всички, предаде БТА.

"Трябва да помогнем на политиците да са честни, да не водят кампании с фалшиви лозунги, с клевети и скандали, които всяват омраза и страх. Това е ужасяващо, политиците не бива никога, никога да всяват омраза или страх, а само да вдъхват надежда, защото ние трябва да водим тази страна към надеждата, а не да всяваме страх в нея", каза папа Франциск.

Европа не бива да се поддава на песимизма или на идеологиите, за да не се допусне връщане към разделената и войнствена Европа от 1914 или от 30-те години на миналия век, продължи той. "Моля ви, нека да не се връщаме там, нека се поучим от историята", каза папата.

Той предупреди, че има опасност Европейският съюз да изгуби своето влиянието и самата си същност като обединен блок, ако неговите политически лидери не съживят мечтите на бащите основатели на съюза, предаде Асошиейтед прес.

"Да се молим за Европа! Европа има нужда да бъде самата себе си, да има своята идентичност и единство, да преодолява разделенията и границите. Виждаме граници в Европа и това не е благотворно. В този момент Европа е атакувана не с оръдия или бомби, а с идеологии" добави Светият отец, цитиран от Франс прес.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ