Папата призова за „молитва за мир“ заради Украйна

Папата призова за „молитва за мир“ заради Украйна

Папа Франциск призова за международен ден на „молитва за мир“ на 26 януари за край на кризата в Украйна, заявявайки, че напрежението застрашава сигурността на Европа и носи рис от огромни последици.

Главата на Римокатолическата църква отправи призив за диалог за успокояване на кризата по време на седмичното си обръщение и благословия към поклонници и туристи на площад „Свети Петър“, предаде „Ройтерс“.

Топ дипломатите на САЩ и Русия не успяха да направят сериозен пробив в преговорите за разрешаване на спора около Украйна в края на миналата седмица, въпреки че се съгласиха да продължат преговорите. В неделя Великобритания обвини Русия, че се стреми да издигне проруски лидер в Украйна.

„Следя със загриженост нарастващото напрежение, което заплашва да нанесе нов удар по мира в Украйна и да постави под съмнение сигурността на Европа“, каза папа Франциск. Той призова „всички хора с добра воля“ да се молят в следващата сряда за това всички политически инициативи „да бъдат в служба на човешкото братство“, а не на партийни интереси.

В петък държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и предупреди за „бърз и сериозен“ отговор, ако Русия нахлуе в Украйна след установеното преди месеци струпване на войски близо до границата с оглавяваната от Владимир Зеленски държава.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ