Президентът на Сенегал поиска от Меркел Европа да облекчи движението на мигрантите от Африка

Президентът на Сенегал поиска от Меркел Европа да облекчи движението на мигрантите от Африка

Президентът на Сенегал поиска от Меркел Европа да облекчи движението на мигрантите от Африка

Президентът на Сенегал Маки Сал поиска, от гостуващата там германска канцлерка Ангела Меркел, Европа да облекчи движението на мигрантите от Африка, съобщава БТА.

Меркел пристигна в Сенегал снощи, започвайки африканската си обиколка, която включва още Гана и Нигерия, предаде Асошиейтед прес. Основна цел на турнето й е разкриването на възможности за повече инвестиции на най-бедния континент, който е източник на огромна миграционна вълна към Европа, породила толкова сериозни проблеми. 

Меркел, която отказа да затвори границите на Германия при пика на миграционната криза през 2015 г., напоследък възприе по-строга позиция спрямо мигрантите, за да спаси своето коалиционно правителство от разкол по въпроса. 

"Ние не трябва само да гледаме, без да предприемаме нещо, как контрабандистите търгуват с хора. Трябва да създаваме условия за работа тук, на място. Трябва, от една страна, да се борим с нелегалната миграция, а в същото време да създаваме и законни възможности (за легална миграция)", каза тя след срещата си със сенегалския президент Маки Сал в столицата Дакар. Думите й бяха цитирани от нейния говорител Щефен Зайберт. 

Домакинът се съгласи с нея и посочи трагедията на младите африканци, които се давят, опитвайки се да прекосят Средиземно море на път към Европа. "Това не е достойно за Африка", каза той и напомни на гражданите на своята страна, че не могат да искат убежище, защото не са репресирани в родината си, а там няма и война. "Ние сме демокрация", подчерта Сал. 

"Ние не можем да бъдем съучастници в мрежите на търговците на хора, които злоупотребяват с нищетата на хората, плетейки своите престъпни схеми. Ще се борим с криминалните мрежи", каза той. "Трябва да се борим с нелегалната миграция, но в същото време трябва да работим с Европа за получаване на повече свобода на движение (на легалните мигранти), за получаването на визи. Трябва да създадем условия за една регулирана, нормална миграция", подчерта президентът на Сенегал. Според него в момента в Германия има 6380 сенегалци, от които 1100 пребивават там незаконно. 

Меркел води със себе си над 10 шефове на германски компании. По време на визитата бе съобщено, че Германия ще електрифицира 300 сенегалски села.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ