Продължителна глобална рецесия е все по-вероятна

Продължителна глобална рецесия е все по-вероятна

Продължителна глобална рецесия е все по-вероятна

Мениджърите по управление на риска очакват продължителна глобална рецесия в резултат на пандемията от коронавируса Covid-19, показа доклад на Световния икономически форум.

Две трети от 347 анкетирани в проучването поставят продължителното икономическо свиване за следващите 18 месеца.

Половината от запитаните очакват фалити и консолидация на индустрията, неспособност на много от индустриите да се възстановят и високи нива на безработица, особено сред младите.

„Кризата опустоши живота и поминъка. Това предизвика икономически трус с всеобхватни последици и разкри неадекватността на миналото “, заяви Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

Екологичните цели рискуват да бъдат отхвърлени в резултат на пандемията, се казва в доклада от проучването, но правителствата трябва да се опитат да намерят начин за „зелено възстановяване“.

„Вече имаме уникалната възможност да използваме тази криза, за да направим нещата по различен начин и да изградим по-добри икономики, които са по-устойчиви и приобщаващи“, коментира Захиди.

Докладът е съставен от Консултативния съвет за глобални рискове на Световния икономически форум съвместно с Marsh & McLennan Companies Inc и Zurich Insurance Group.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ