Първо разхлабване на карантината в Гърция - навън без SMS, но с маска

Първо разхлабване на карантината в Гърция - навън без SMS, но с маска

Първо разхлабване на карантината в Гърция - навън без SMS, но с маска

От днес Гърция премина към постепенно облекчаване на мерките, което ще продължи през следващите два месеца. След дълга карантина отвориха 10% от търговските обекти. Под строго спазване на здравните мерки работят фризьорски салони, книжарници, цветарници, магазини за електроника и спортни принадлежности. 

Държавните учреждения са с променено работно време, за да не се достига до струпване на пътници в градския транспорт. Общински служители пък са натоварени със задачата да регулират дали се спазва безопасното разстояние между чакащите на спирките пътници, а в автобусите и метрото са посочени местата за пътуване. 

Гърците ще могат да излизат от домовете си без SMS и писмена декларация, но само в рамките на областта, в която живеят. Едва след две седмици ще се премахне ограничението за пътуване. Носенето на маски на обществени места обаче остава задължително в затворени помещения и в обществения транспорт. Неспазването на тази мярка ще струва 150 евро на всеки нарушител. Задължителна е и дистанцията от 1,5 м между хората на публични места и в работни помещения. Глобата от 1000 евро за събиране на повече от 10 души на едно място също остава. Вярващите могат да посещават църквите, но само за индивидуално поклонение. 

Границите засега остават затворени за туристи. В страната могат да влизат само гръцки граждани, чужденци, пребиваващи законно, както и собственици на имоти. 14-дневната карантина, както и глобата от 5 000 евро при неспазване на мярката също се запазват. Правителството планира на 1 юни да отвори целогодишните хотели, а месец по-късно и сезонните. 

Това е първата фаза от плана на правителството за постепенно връщане към нормален ритъм на живот и работа. Следващите две седмици ще са показателни за това кога ще се стигне до пълната отмяна на мерките. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ