Ако САЩ използват сила срещу Иран, това ще е катастрофа, предупреди Путин

Ако САЩ използват сила срещу Иран, това ще доведе до катастрофа, като последиците от военно решение много трудно може да се предвидят, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА и ТАСС.

Той говори по тази тема по време на годишната си "пряка линия" - формат, в който отговаря на въпроси на граждани в пряк телевизионен ефир.

Това би било катастрофа най-малкото за региона, тъй като би довело до взрив на насилие и може би и до увеличаване на числеността на бежанците, каза Путин.

Въпросът с намирането на политическо решение в Сирия може да се реши с общи усилия на всички заинтересовани страни, в това число САЩ, заяви още той.

Руският президент даде да се разбере, че е готов за преговори с американския си колега Доналд Тръмп, ако изникне такава възможност, но отбеляза, че според него кампанията на Тръмп за преизбиране може да усложни руско-американските отношения, посочва Ройтерс.

Путин смята, че двамата с Тръмп биха могли да обсъдят международната сигурност, разоръжаването, както и нормализирането на двустранните отношения във всички области, включително икономиката.

Очаква се Путин да се срещне с Тръмп на форума на върха на Г-20 в Япония този месец, припомня Ройтерс.

Руският президент каза, че американските санкции срещу страната му са грешка, която той изрази надежда да бъде поправена. Русия нееднократно предложи на САЩ да започнат диалог за изработване на правила в киберпространството, но засега не е получила ясен отговор, допълни той.

Путин изтъкна, че Русия запазва водачеството си в създаването на съвременно въоръжение независимо от последователното съкращаване на военните си разходи, предаде БТА.

"Най-любопитното вероятно е, че ние сме единствената голяма военна сила, която съкращава военните си разходи. През 2017 г. те представляваха 3,4 процента от брутния вътрешен продукт, което не е малко за нас. През 2018 г. те бяха малко над три процента, през 2019 г. вече са под три процента - 2,9 на сто, следващата година ще бъдат 2,87 процента, а през 2021 г. - 2,8 на сто от БВП", каза Путин.

Руският президент каза още, че е против облекчаване на наказанията за свързани с трафик на наркотици престъпления, но добави, че смята за необходимо затягане на контрола с оглед избягване на злоупотреби от страна на полицията при случаи, свързани с наркотици, предаде Асошиейтед прес.

Путин заяви, че е нужно да се затегне надзорът над действията на полицията, насочени срещу трафика на дрога. Нужно е въвеждането на допълнителни проверки, за да се попречи на полицията да фалшифицира доказателства по случаи, свързани с наркотици, отбеляза той.

Това мнение беше изразено малко след ареста на разследващ журналист по обвинения за трафик на наркотици, които бързо бяха снети поради липса на доказателства. Случаят с журналиста Иван Голунов породи обществено възмущение и Путин реагира на това, като уволни миналата седмица двама висши полицаи. Той каза, че очаква разследването да извади наяве всички отговорни за ареста.

В програмата Пряка линия Путин засегна и темата за фалшивите новини. Проблемът става все по-остър, но сега е рано да се правят изводи дали трябва да се затегнат съответните закони, каза той, цитиран от ТАСС.

През март в Русия беше приет закон за блокиране на фалшивите новини, предвиждащ глоби за тяхното разпространение. По време на пряката линия руски блогър призова за подвеждане на отговорност за разпространението на фалшиви новини.

Руският президент каза още, че е недопустима злоупотребата със законите за обида на държавните символи и държавните институции, извършвана с цел ограничение на възможностите за критика на властите, предаде ТАСС.

"Никой няма правото да злоупотребява с тези норми, за да ограничава правото на хората да критикуват действащите власти на което и да е равнище", каза Путин и призова генералната прокуратура да обръща повече внимание на правоприлагащата практика в тази сфера.

Що се отнася до закона за суверенния интернет, приет в Русия, Путин каза, че целта му е да осигури безпроблемната работа на виртуалната мрежа, а не да изолира руския й сегмент.

За 4 часа в програмата Пряка линия руският президент отговори на 67 въпроса и послания на сънародниците си, предаде ТАСС.

Сред темите, които бяха засегнати по време на предаването, бяха ниските доходи, понижаването на стандарта на живота, борбата с корупцията, различията между руските региони и др.

Сред засегнатите външнополитически теми бяха тези за кризата в Украйна, Сирия, Иран, отношенията със САЩ и санкциите на Запада срещу Русия

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ