Растежът на икономиката на Централна Азия и Близкия Изток ще се превърне в "застой"

Растежът на икономиката на Централна Азия и Близкия Изток ще се превърне в застой

Растежът на икономиката на Централна Азия и Близкия Изток ще се превърне в "застой"

Икономките на страните от Близкия Изток и Централна Азия ще превърнат икономическия си растеж си в застой през тази година. За това предупреди Джихад Азур, който е директор на департамента на Международния валутен фонд за Близкия Изток и Централна Азия.

"Пандемията COVID-19 е безпрецедентна глобална криза, като никоя част от света не е пощадена. Регионите на Близкия Изток и Централна Азия са засегнати от два силни удара", обясни той.

Първо, почти всички държави с тези региони съобщават за потвърдени случаи на коронавирус. Външното търсене е намалено, веригите за доставки и малкия и средния бизнес са засегнати. Потребителското търсене също е намалено, особено в секторите на туризма, хотелиерството и търговията на дребно. Това ще доведе до сериозен удар в дърави, в които и без това са изправени пред хуманитарни и бежански предизвикателства.

Второ, рязкото понижаване на цените на петрола от началото на годината създаде сложни проблеми за много страни от нашия регион. Особено износителите на петрол бяха засегнати от двойно по-ниските цени и много по-ниското търсене на продуктите си, обясни Азур.

"Междувременно световните финансови условия също рязко се затегнаха, като рязкото повишаване на отклонението към риска доведе до мащабно оттегляне на капитали от всички нововъзникващи пазари. Това допълва предизвикателствата пред нашия регион", допълни той.

Според него страните в тези региони са били много бързи в отговорите си към кризата. "Тези държави взеха мерки за защита на живота на хората, за задържане на разпространението на вируса и подкрепят трудно засегнатите сектори. Всички държави са увеличили разходите за здравеопазване, за да подкрепят спешните и инфраструктурни нужди. Обявени са и фискални мерки в целия регион, средно по 3,8 процента от БВП на държавите, които включват както мерки за приходи, така и разходи. Освен това централните банки в регионите обявиха силни мерки за подкрепа на ликвидността и облекчиха паричната политика".

"Прогнозираме региона да претърпи значително икономическо въздействие през тази година. Според Азур, Централна Азия и Близкия Изток ще изгубят около 4 процентни пункта от БВП-то за една година, което е еквивалентно на премахването на 425 милиарда долара от общата продукция. За почти всички държави тези ревизии са по-високи от тези през финансова криза през 2008 г.

"Прогнозиране БВП на държавите от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан (MENAP) да се свие с 3,1% тази година. Това идва след ръст от 0,7 процента миналата година", уточни Азур.

"Ако се обърнем към Кавказ и Централна Азия (CCA), прогнозата ни е за свиване на БВП на държавите там от 1% през 2020 г., след ръст от 4,8% година по-рано. Поради силната им търговия, туризъм и парични връзки с части от света, силно засегнати от пандемията, вносителите на петрол и газ в региона са засегнати още по-силно, като ръстът ще намалее от 6.2 процента през 2019 г. до -2.2 процента през 2020 г.", допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ