Руанда затвори границата си с ДР Конго за 8 часа заради ебола

Руанда затвори границата си с ДР Конго за 8 часа заради ебола

Руанда затвори границата си с ДР Конго за 8 часа заради ебола

Властите на Руанда затвориха вчера за осем часа границата, водеща към град Гома в Демократична република Конго, където бяха потвърдени случаи на ебола, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Конгоанските власти потвърдиха, че дъщерята на болен от ебола в Гома се е заразила. Това е третият потвърден случай на заразяване в града с население около 2 милиона души, намиращ се в съседство с Руанда. Болната е на годинка.

Потвърждението за трети случай на заразяване в Гома засили опасенията, че вирусът може да се разпространи в гъсто населения град, намиращ се на над 350 км южно от мястото, където беше отбелязан първия случай на болестта. Вторият разболял се почина, защото е потърсил медицинска помощ прекалено късно и вече е кървял, съобщиха властите.

След потвърждаването на първия случай на зараза в Гома в средата на миналия месец Световната здравна организация обяви епидемията за международна здравна криза. Преди това организацията се колебаеше да предприеме тази стъпка, отчасти поради опасенията, че съседни страни може да затворят границите си с ДР Конго, припомня БТА.

Над 1800 души станаха жертва на епидемията от ебола, която продължава вече повече от година, припомня АП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ