Русия иска НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

Русия иска НАТО да изтегли силите си от България и Румъния

Русия иска НАТО да изтегли чужди сили, техника и въоръжение от територията на България и Румъния. Това съобщиха от Министерството на външните работи на страната.

В своя публикация на сайта си ведомството разпространява отговори на медийни въпроси. Сред тях е и въпрос на БНР, който гласи: „Какво означава искането на Русия за България и Румъния, че НАТО трябва да се върне към конфигурацията си от 1997 г.: оттегляне от НАТО, премахване на американските бази или нещо друго?“.

В отговор от министерството посочват, че става дума за изтегляне на „чужди сили, техника и въоръжение и други стъпки с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО към посочената дата“. Сред тези държави попадат България и Румъния.

В средата на декември миналата година външното министерство на Русия публикува проект на споразумение за сигурност с НАТО, в което Москва иска страните, които са били членки на западния военен алианс към 27 май 1997 г. да не разполагат военни сили и оръжия на територията на която и да е от другите държави в Европа „в допълнение към силите, разположени на тази територия към 27 май 1997 г.“

През май 1997 г. Москва и НАТО подписаха Основополагащия акт за взаимните отношения, сътрудничеството и сигурността, потвърждавайки, че „не се считат за противници“ и определиха „механизма на консултации, сътрудничество, съвместно вземане на решения и съвместни действия“, припомня ТАСС.

Унгария, Полша и Чехия се присъединиха към НАТО през 1999 г., следвани от България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония през 2004 г., Албания и Хърватия през 2009 г., Черна гора през 2017 г. и Северна Македония през 2020-а.

Очаква се в днешния ден външният министър на Русия, Сергей Лавров, да се срещне с държавния секретар на САЩ, Антъни Блинкън, в Женева, където ще обсъдят нестихващото напрежение около ситуацията с разполагането на руски военни по границата с Украйна и възможната инвазия на нейна територия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ