Русия може да бъде лишена от право на глас в Съвета за сигурност на ООН

Русия може да бъде лишена от право на глас в Съвета за сигурност на ООН

Обединеното кралство обмисля да призове Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, предаде Би Би Си, която следи визитата на премиера Борис Джонсън в Полша. В съвместната пресконференция, която двамата държавни лидери дадоха, те изразиха своята увереност, че инвазията на Русия ще се провали. На нея британския министър председател обяви, че страната му е предвидила 220 млн. паунда за хуманитарна помощ.

По-рано днес заседанието на Съвета за сигурност започна с новината, че САЩ гонят 12 руски дипломати на ООН, които обвиняват в шпионаж. Оливия Далтън, говорител на мисията на Съединените щати в ООН, обясни, че дипломатите  са „оперативни служители на разузнаването“, които „се занимават с шпионски дейности, неблагоприятни за нашата национална сигурност“.

„Оръжията говорят сега, но пътят на диалога винаги трябва да остане отворен. Сега, повече от всякога, имаме нужда от мир“, призова Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН пред асамблеята.

Вече втори ден Съветът за сигурност на ООН заседава, на извънредна сесия след като руското вето спря приемането на резолюция за спиране на атаката на Русия. До края на сесията утре всички членове на организацията ще имат възможност да говорят за войната.

Оливия Далтън, говорител на мисията на Съединените щати в ООН, по-късно каза в изявление, че 12-те са „оперативни служители на разузнаването“, които „се занимават с шпионски дейности, които са неблагоприятни за нашата национална сигурност“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ