Русия осуети подготвяна атака на "Ислямска държава"

Русия осуети подготвяна атака на Ислямска държава

Русия осуети подготвяна атака на "Ислямска държава"

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обяви, че нейни агенти са арестували четирима члвенове от група на "Ислямска държава", подготвяла атентат в Москва.

ФСС, която е водещият наследник на КГБ, посочва, че заподозрените са задържани на московска територия днес, предава ТАСС. Те са планирали удар по транспортната мрежа на руската столица. По информация на агенцията, посочена в нейно съобщение, арестуваните са четирима, работещи под направлението на "Ислямска държава" в Сирия за подготовка на атаките, при които са щели да използват самоделни експлозивни устройства. 

Задържаните планирали да се присъединят към ИД в Сирия след нападението. Имената им не са съобщени. Посочва се обаче, че групата е включвала граждани на Русия и бившите съветски централноазиатски държави. 

Арестите следват самоубийствения атентат в метрото на Санкт Петербург в Русия през миналия месец, при който загинаха 16 души и над 50 бяха ранени. 

От ФСС допълват, че при обиските в жилищата на арестуваните са били намерени "лаборатория за производство на взривни вещества, готово за употреба самоделно взривно устройство с поразяващи елементи и компоненти за неговото изработване". Иззети са също автоматично оръжие, муниции, гранати, както и литература и видеозаписи с екстремистка и терористична насоченост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ