Само Еритрея подкрепи Русия срещу разследване за инвазията в Украйна

Само Еритрея подкрепи Русия срещу разследване за инвазията в Украйна

Съветът на ООН за правата на човека прие резолюция, с която осъжда предполагаемите нарушения на човешките права от Русия в Украйна и създаването на комисия, която да проведе разследване.

На страната на Русия застана само една от общо 47 държави – Еритрея. Сред 13-те въздържали се бяха Армения, Венецуела, Китай и Пакистан, а „за“ гласуваха 32 държави.

По време на днешната среща украинският посланик призова за минута мълчание.

 

 

Освен това съветът реши спешно да създаде независима международна комисия, която да разследва руската агресия в Украйна. Комисия от трима души ще отговаря за събирането и съхраняването на възможни доказателства за военни престъпления и други нарушения, както и идентифицирането на лицата, които може да са отговорни, посочва „Ню Йорк Таймс“.

Събраните доказателства може да бъдат споделени и с други съдебни органи, включително с Международния наказателен съд, който тази седмица обяви, че започва разследване за възможни военни престъпления и изпрати свои служители в Украйна.

Комисията ще разследва нарушения и злоупотреби в контекста на руската агресия, включително „факти, обстоятелства и първопричини“ за нахлуването в Украйна.

Със своя публикация в социалната мрежа Twitter украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Съвета за провеждане на разследване. „Руските военни престъпници ще бъдат подведени под отговорност“, коментира той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ