САЩ искат национална 5G мрежа, която да предотврати китайски шпионаж

САЩ искат национална 5G мрежа, която да предотврати китайски шпионаж

САЩ искат национална 5G мрежа, която да предотврати китайски шпионаж

Американското правителство води преговори с частни компании за изграждането национална 5G мобилна мрежа, която да предпази страната от кибератаки и шпионаж от Китай, заявиха представители на администрацията във Вашингтон, цитирани от Блумбърг

„Искаме да изградим мрежа, която ще попречи на китайците да подслушват вашите разговори. Трябва да имаме сигурна мрежа, която да не допуска до участие злонамерени страни. Освен това трябва да  гарантираме, че Китай няма да превземе пазара и да извади от бизнеса всички оператори, които не поддържат 5G мрежа“, поясни един от източниците пред Ройтерс.

Към момента разговорите са в начална ваза и все още не са взети ключови решения относно финансирането и контрола на мрежата. Според цитираните източници, правителството ще представи готов план до края на септември, докато изграждането на самата мрежа ще отнеме няколко години.

Засега не се знае каква част от проекта ще бъде финансирана от данъкопладците и дали той ще бъде собственост на правителството, на консорциум от частни компании или комбинация от двете.

Прякото участие на федералното правителство в изграждането на мобилната мрежа би било рязко отклонение от дългогодишната политика на САЩ да дава лицензи за изграждане на частни мрежи на телекомуникационни компании.

Няколко телекомуникационни оператори, сред които и Verizon Communications, вече провеждат проучвания за внедряване на безжична мрежа от пето поколение(5G). Повечето от тях са си поставили за цел да въведат новата технология до 2020г., като според тях 5G ще предостави на потребителите 10 пъти по-високи скорости и по-ниска латентност.

„Благодарение на инвестиции за милиарди долари, направени от американските компании, работата по пускането на 5G услуги в САЩ е доста напреднала. Нямаме съмнение, че Америка поведе 5G революцията.“, заявиха от AT&T, но отказаха да коментират дали участват в разговори за изграждането на правителствена мрежа.

Според източниците, администрацията на Тръмп е в контакт с американски, европейски и азиатски компании, но не и с китайски фирми.

Властите в САЩ отдавна предупреждават за нарастващото влияние на китайския гигант Huawei, който през последните години значително разшири пазарния си дял в мрежовото оборудване в Европа и Латинска Америка. Планът на американското правителство за ускоряване на работата по 5G мрежата в страната ще изисква подкрепата на основните конкуренти на Huawei, сред които Nokia и Ericsson.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ