САЩ изпращат допълнителни войски в Румъния, Полша и Унгария

САЩ изпращат допълнителни войски в Румъния, Полша и Унгария

САЩ изпращат допълнителни войски в Румъния, Полша и Унгария

САЩ ще изпратят скоро допълнителни военни сили в Румъния, Полша и Германия, обяви на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби.

По думите му допълнителните контингенти се изпращат в региона по-скоро временно, като "реакция на настоящата ситуация" и подчерта, че това действие е необходимо за подкрепа на съюзниците в Европа.

„Няма намерения тези сили да воюват в Украйна. Те ще осигурят надеждна защита на нашите съюзници от НАТО“, обясни говорителят на Пентагона.

По-рано американските медии предадоха, че президентът на САЩ Джо Байдън официално е одобрил разполагането на допълнителни американски войски в Източна Европа. Според "Уолстрийт Джърнъл", Пентагонът е разпоредил да бъдат приведени в повишена бойна готовност още няколко хиляди войници, в допълнение към 8500 военни, които получиха подобни заповеди миналата седмица. По данни на изданието, по-конкретно Байдън е разпоредил над 3000 американски войници да бъдат разположени за укрепване на отбраната на европейските съюзници. В рамките на обявени по-рано тази седмица планове от Пентагона за предислоциране на войски в европейския контингент близо 2000 американски войници ще бъдат прехвърлени от САЩ в Полша и Германия, а около 1000 ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния, посочва изданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ