САЩ налагат санкции на осем китайски компании

САЩ налагат санкции на осем китайски компании

САЩ налагат санкции на осем китайски компании

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу осем китайски технологични компании, стана ясно отизявление, публикувано на официалната интернет страница на ведомството. 

Организации, включително производителят на безпилотни летателни апарати DJI Technology, са включени в списъка на юридическите лица, подлежащи на инвестиционни ограничения - на американците е забранено да купуват или продават определени ценни книжа на тези компании. Първоначално в съобщението на Министерството на финансите се споменаваше за един гражданин и четири организации на КНР, но след това страницата беше актуализирана с различен списък.  

Според министерството, осемте компании помагат на китайските власти с биометрично наблюдение "на етнически и религиозни малцинства в Китай", главно уйгури в Синдзян-Уйгурския автономен район, предава Агенция "Фокус". 

"Днешното действие подчертава как частните фирми в сектора на технологиите за отбрана и наблюдение на Китай работят активно с правителството за борба с етническите и религиозните малцинства. Министерството на финансите остава ангажирано да гарантира, че финансовата система на САЩ и американските инвеститори не подкрепят тези дейности", каза заместник-началникът на министерството на финансите Брайън Нелсън, който отговаря за финансовото разузнаване и борбата с финансирането на тероризма. 

По-рано министерството на търговията на САЩ наложи ограничения за износ срещу повече от 30 китайски компании, чиито действия, според Вашингтон "противоречат на външната политика на САЩ или интересите на националната сигурност". Конгресът на САЩ също прие законопроект за ограничаване на вноса на стоки от Синдзян-Уйгурския автономен регион. Пресслужбата на посолството на КНР във Вашингтон все още не дала коментар относно тези ограничения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ