САЩ в изолация на срещата на Г-7 в Канада

САЩ в изолация на срещата на Г-7 в Канада

САЩ в изолация на срещата на Г-7 в Канада

Най-близките съюзници на САЩ атакуваха администрацията на президента Доналд Тръмп за налагането на тарифи върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико по време на срещата на Г-7, предаде Ройтерс.

Американският финансов министър Стивън Мнучин бе засипан от критики от финансовите министри и управителите на централните банки на седемте страни членки, шест от които са обект на американските мита.

Новите мита оказаха негативно влияние и върху усилията на САЩ за намиране на подкрепа в борбата с нечестните търговски практики на Китай, в момент, в който министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е на визита в Пекин за преговори, целящи предотвратяването на търговска война между двете най-големи икономики на планетата.

Финансовият министър на Япония Таро Асо определи действията на САЩ като „дълбоко възмутителни“ и заяви, че рядко се случва на срещите на г-7 една страна да е срещу всички останали, но в момента ситуацията със САЩ е такава. Японските производители на стомана и алуминий плащат митата за внос в САЩ още от 23 март.

Канадският външен министър Кристия Фрийланд заяви, че митата са „наложени под фалшиф претекст, че ще гарантират националната сигурност на Съединените щати.”

На срещата на Г-7, която се проведе в канадския курорт Уислър, Британска Колумбия, канадският финансов министър Бил Морно обясни на Мнучин, че е „абсурдно да се смята, че Канада може по някакъв начин да бъде риск за сигурността на САЩ“.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер от своя страна коментира, че Мнучин е абсолютно изолиран по въпроса за митата и определи срещата като „Г-6+1“, при която шестте страни изразяват „пълно неразбиране“ на американското решение да се дестабилизира световната икономика.

„Трябва да намерим начин да се измъкнем от тази ситуация. Тази позиция бе изразена ясно от всички и мисля, че дори Мнучин е съгласен“, каза германският финансов министър Олаф Шолц

Мнучин, който е смятан за един от по-умерените членове на кабинета на Тръмп, заяви, че може да се наложи въпросът да бъде разрешен от лидерите на Г-7 на предстоящата среща на върха в Квебек през следващата седмица.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ