Ще успеят ли малките фирми в Испания да избегнат лавината от фалити?

Ще успеят ли малките фирми в Испания да избегнат лавината от фалити?

Ще успеят ли малките фирми в Испания да избегнат лавината от фалити?

Ограниченията, наложени за борба с коронавируса, създадоха сериозни затруднения на стотици хиляди предприятия в цялата страна, потопени в търсенето на формули, които ще им позволят да преодолеят кризата, застигнала ги в резултат на бруталния спад на техните доходи. Спирането на дейността, започнало в средата на март, оказа "вирусно влияние" върху бизнес сектора в Испания, който само за два месеца загуби 142 000 компании и близо един милион служители. Мрачна картина, която изисква незабавни решения, за да се избегне ужасният призрак на масови фалити.

„Усилията за постигане и поддържане на ликвидността се превърнаха в основен приоритет във всички компании, както тези, които имаха финансов проблем преди началото на пандемията, така и тези, които бяха здрави и с парични средства в баланса си“, казва Пабло Симон, ръководител на отдела за преструктуриране и управление на дълговете в BDO.

По думите му, през първия период манията на компаниите е била да прилагат бързи действия за получаване на ликвидност, управлението на временно регулиране на заетостта (ERTE) в Испания, предоговаряне на наеми и дългове, удължаване на срока на падеж и подновяване на вече предоставени позиции.

„Има компании, които се нуждаят от повече ликвидност, но вероятно все още не са успели да получат достъп до линиите на Официалния кредитен институт (ICO)“, казва Симон и предупреждава, че ще има много компании, които е възможно да фалират.

Гилермо Прада, партньор на PradaGayoso - фирма, специализирана във финансовото преструктуриране, вярва, че компаниите, които имат достъп до ликвидност, ще издържат на бурята.

Испанска конфедерация на малки и средни предприятия (Cepyme) изчислява, че компаниите ще се нуждаят от допълнително финансиране от 200 000 милиона евро за покриване на краткосрочните нужди от ликвидност и предупреждава, че приетите мерки не са достатъчни, за да отговорят на икономическото въздействие, което кризата може да окаже в Испания.

Основният страх е, предвид тежката икономическа ситуация, компаниите, които са били добре при общи пазарни условия, сега да не могат да изпълнят плащанията си.

Осъзнавайки ужасните последици, които би имала лавина от фалити, испанското правителство направи някои законови облекчения за фирми в несъстоятелност. Чрез тях задължението на длъжника да обяви несъстоятелност се забавя до 31 декември.

Според Франсиско Дж. Бауза, управляващ партньор на Lexpal Abogados, обаче, самото изменение на закона не е достатъчно. „Успоредно с това трябва да влагат пари в компаниите, така че те да могат да излязат от кризата“, казва той.

Източник: abc.es

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ