Шефът на най-голямата руска търсачка "Яндекс" подава оставка

Шефът на най-голямата руска търсачка "Яндекс" подава оставка

Ръководителят на "Яндекс" (Yandex),  арменецът Тигран Худавердян, подаде оставка от съвета на директорите и поста заместник генерален директор на най-голямата руска интернет търсачка, както и от поста си в холандските дъщерни структури на компанията. Това стана, след като името му беше включено в списъка с европейските санкции, предадоха РИА Новости и Франс прес, позовавайки се на комюнике на групата. Самият "Яндекс" не е включен в санкциите.

Компанията, наричана "руския Гугъл", е регистрирана в Нидерландия и има европейски, британски и американски филиали, но основната й дейност се развива в Русия и рускоезичните страни.

Европейският съюз прие вчера четвърти пакет санкции срещу Москва след началото на руската военна инвазия в Украйна. Петнайсет олигарси и шефове на промишлени компании, сред които милиардерът Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб "Челси", бяха прибавени в черния списък с руснаци, приближение на президента Владимир Путин, чиито авоари в ЕС подлежат на конфискуване.

ЕС аргументира санкциите срещу Худавердян с отговорността на "Яндекс" при прикриването на информация за конфликта сред рускоезичните потребители.

Председателят на съвета на директорите Джон Бойнтън изрази учудване, че ограниченията на ЕС са засегнали Худавердян и изтъкна, че през последните 15 години той е работил неуморно за преобразяването на "Яндекс" в технологична информационна компания от световна класа.

Освен като интернет търсачка, "Яндекс" присъства в рускоезичния свят и като платформа за таксита и доставка на храни. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ