Шокиращ резултат от референдум в Колумбия: Хората отхвърлиха предложение за мир

Шокиращ резултат от референдум в Колумбия: Хората отхвърлиха предложение за мир

Шокиращ резултат от референдум в Колумбия: Хората отхвърлиха предложение за мир

Избирателите в Колумбия отхвърлиха на референдум, проведен в страната вчера, предложение за сключване на мир с бунтовническата организация ФАРК. 50,24% са гласували против. Резултатът е шокиращ за мнозина - в страната и по света, посочва Би Би Си. 

Целта на референдума бе да постигне историческото мирно споразумение между правителството на Колумбия и бунтовническата организация „Революционни въоръжени сили на Колумбия“ (ФАРК), целящо да сложи край на 52-годишния конфликт в страната, при който загинаха общо над 260 000 души, предават световните агенции.

Избирателната активност е била едва 37%, отчасти заради поройните дъждове, причинени от урагана Матю, връхлетял карибското крайбрежие на Колумбия. Разликата е била едва от 63 000 бюлетини при 13 млн. - 49,8% са гласували в полза на предложението за налагане на мира. 

Президентът Сантос призна изненадващия резултат от гласуването, макар той да хвърля страната в несигурност и да му нанася тежко поражение. "Аз съм първият човек, който признава резултата (...) Няма да се откажа. Ще се боря за мир до последния си ден на този пост", каза той в предавано по телевизията обръщение. По думите му прекратяването на огъня между правителството и ФАРК засега остава в сила и резултатът от референдума няма да повлияе върху стабилността на Колумбия. Държавният глава заяви, че е наредил на правителствените преговарящи да се върнат в Куба, за да проведат консултации с водачите на бунтовниците. Сантос каза още, че ще се срещне с представители на всички партии, за да бъде намерен начин за продължаване на мирния процес.

Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойния си прякор Тимошенко, заяви, че организацията е готова да продължи да работи за постигане на мир. "ФАРК отново заявява, че е готова да използва единствено думи като оръжие за изграждане на бъдещето“, каза той от Хавана, където се водеха мирните преговори през последните четири години. "Обръщаме се към колумбийците, които мечтаят за мир – разчитайте на нас, мирът ще възтържествува", заяви той. 

Колумбийската ФАРК е създадена през 1964 г. като въоръжено крило на Комунистическата партия в страната. Към 2002 г. тя имаше армия от 20 000 бойци, контролирайки до 1/3 от територията на държавата. Отвлече сенатора Ингрид Бетанкур, наред с 14 други заложници, и ги държа в плен 6 години. През 2008 г. ФАРК претърпя серия поражения от колумбийските власти. През 2012 г. между двете враждуващи страни започнаха преговори за мир в Хавана. През 2016 г. беше прието окончателно прекратяване на огъня. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ