МВнР потвърди: Камионът ковчег във Великобритания е с българска регистрация

МВнР потвърди: Камионът ковчег във Великобритания е с българска регистрация

МВнР потвърди: Камионът ковчег във Великобритания е с българска регистрация

Откритият в графство Есекс, Великобритания камион е с българска регистрация, съобщи българското Външно министерство. То се позовава на информация от българското посолство в Лондон, което е уведомено от британската полиция. Камионът е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая в започналото разследване въ Великобритания на масовата смърт. Проверките до момента са установили, че камионът от поне две години насам не е бил на територията на България.

Както вече ви информирахме, камионът е бил открит рано тази сутрин на паркинг в британския град Грейс. Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани. Първата версия е, че най-вероятно са починали от измръзване.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британската полиция, която води разследването, и оказва пълно съдействие по случая.

Всички замесени в трафик на хора трябва да бъдат преследвани и изправяни пред правосъдието, заяви междувременно днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Трудно е да се поставим на мястото на служителите от спешните служби, които е трябвало да отворят камиона и да разкрият отвратителното престъпление. Знаем, че този вид търговия продължава. Всички, които търгуват с човешки същества, трябва да бъдат преследвани и изправяни пред правосъдието", категоричен бе британският премиер.

Ирландските власти ще проведат всички необходими следствени действия, ако се установи, че камионът, в който бяха намерени 39 тела, е минал през Ирландия, заяви ирландският премиер Лио Варадкар. "Очевидно имаме нужда от още информация. Това е истинска, ужасна човешка трагедия", изтъкна Варадкар в ирландския парламент, предаде БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от новината за намирането на 39-те тела в камион във Великобритания, предаде ДПА. Меркел съчувства на роднините на жертвите, заяви днес в Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт и увери, че Великобритания ще може да разчита на съдействието на Германия за намирането на виновните за престъплението и техните съучастници.

Полицията на Есекс заяви, че все още не е идентифицирала 39-те жертви и не е установила каква е националността им, предаде Асошиейтед прес. Висша служителка на полицията Пипа Милс заяви, че идентифицирането може да се окаже дълъг процес и че основна задача на следствието ще е да разбере как камионът е влязъл в Ирландия. Смята се, че той е пристигнал в събота с ферибот от Ирландия в пристанището Холихед в Уелс. Милс отказа да даде информация за пола на жертвите.

Според Шеймъс Лехъни, мениджър за Северна Ирландия на транспортната асоциация "Фрайт", избраният маршрут на камиона е бил необичаен, тъй като очевидно е включвал преминаване през Ирландия преди влизането във Великобритания с ферибот до пристанище Холихед. Лехъни е на мнение, че маршрутът е избран заради засилените мерки за сигурност и многото проверки на британското пристанище Дувър и на френското пристанище Кале.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ