Словения иска ЕС да приеме целите Западни Балкани до 2030 г.

Словения иска ЕС да приеме целите Западни Балкани до 2030 г.

Словения иска ЕС да приеме целите Западни Балкани до 2030 г.

Словенското председателство има амбициозна програма за Западните Балкани, но изглежда, че не целият ЕС е съгласен с това. На среща на посланиците на държавите-членки в петък, Словения е предложила целите Западни Балкани да бъдат приети в ЕС до края на десетилетието. Това словенско предложение идва няколко дни преди срещата на върха ЕС Западни Балкани в Бърдо край Кран, пише лондонският Financial Times. 

"ЕС трябва да се разшири, за да включи всички Западни Балкани до края на десетилетието, според предложение на председателя на блока, което изуми държавите членки преди срещата на върха на 6 октомври. Това идва в навечерието на среща на лидерите на ЕС, на която ще се обсъди разширяването на 27-членния съюз. Имаме нужда от декларация. Това е много важно. Но такава дата няма да бъде приета", каза дипломат от ЕС пред лондонският вестник.  

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък следобед изпрати съобщение до всички участници на срещата на върха на 6 октомври, че срещата няма да обсъжда разширяването на ЕС, а икономическото възстановяване на региона.  

Шарл Мишел посочва в изявление, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани отново ще подчертае стратегическото значение на региона за Съюза. "Ключовите финансови институции ще представят как могат да помогнат за възстановяването на региона, докато лидерите на ЕС и Западните Балкани ще обяснят как да задълбочат диалога в политиката, сигурността, регионалното сътрудничество и разрешаването на спорове. Няма да се говори за разширяване", пише още той. 

Разширяването е изключително чувствителен въпрос за ЕС, който е разделен на необходимостта и скоростта, с която държавите трябва да се допуснат до блока, пише още Financial Times. Съюзът обаче е под натиск да продължи преговорите за присъединяване с балканските страни, които също развиват по-тесни връзки с Китай и Русия. В същото време те считат предложението на Словения за напълно нереалистично, отбелязва изданието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ