Съпротивата срещу талибаните продължава в една афганистанска провинция

Съпротивата срещу талибаните продължава в една афганистанска провинция

Съпротивата срещу талибаните продължава в една афганистанска провинция

Не цялата страна Афганистан е под контрола на талибаните - в долината Панджшир съпротивата срещу тях продължава, предава Би Би Си.

Източници на талибаните заявиха в социалните мрежи, че са завзели района, но бойците на съпротивата отрекоха това. Един от лидерите на отбраната в Панджшир, Амрулла Салех, отхвърли твърденията, че е избягал, но заяви, че ситуацията е "напрегната". Съобщава се, че в битките в долината са загинали стотици.

В социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как талибаните празнуват, стреляйки във въздуха. По-късно се разбра, че при стрелбата в Кабул са загинали от случайни куршуми 17 души, а в цялата страна жертвите са 70.  За да няма повече жертви, заместник-ръководителят на талибаните молла Якуб забрани празничните стрелби. Не беше ясно дали хората празнуват падането на Панджшир, или пристигането на ръководителя на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул. Барадар ще ръководи новото правителство.

В Панджшир живеят между 150 и 200 хиляди души. Съпротивата там, която включва местни бойци и членове на афганистанските сили за сигурност, е ръководена от племенния лидер Ахмад Масуд, чийто баща се бие срещу съветската армия при инвазията през 80-те и срещу талибаните през 90-те.

Очаква се скоро талибаните да обявят правителство. Европейският съюз и Великобритания се присъединиха към Съединените щати и обявиха, че ще разговарят с ислямисткото движение, но няма да признаят новото им управление. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че всяко ново управление в Афганистан трябва да има широко представителство:

"Първо, както ние и редица държави по света казаха, има очаквания, че в новото правителство ще има и представители на други общности, освен талибаните, които да представляват различните групи и интересите на всички хора в Афганистан."

Европейският съюз обяви, че ще установи дипломатическо присъствие в Кабул, което да съблюдава евакуациите и да гарантира, че новото афганистански правителство изпълнява ангажименти по въпросите на сигурността и човешките права.

Организацията на обединените нации свиква на 13 септември конференция на високо равнище за набиране на средства за продължаване на хуманитарните операции в Афганистан, за да могат хората в страната да получат основни услуги, от които се нуждаят.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ