Срив в продажбите на автомобили в Европа

Срив в продажбите на автомобили в Европа

Продажбите на автомобили в Европа се забавиха до рекордно ниски нива през октомври поради недостиг на микрочипове, отчете Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП).

Регистрациите на нови леки автомобили в Европейския съюз са намалели с 30% през октомври. С 665 001 продадени единици в целия регион това е най-слабият резултат в количествено отношение за месец октомври от началото на записите.

Най-големите автомобилни пазари в Европа претърпяха "двуцифрени загуби", включително -35,7% в Италия, -34,9% в Германия, -30,7% във Франция и -20,5% в Испания. В същото време търсенето се е запазило на повечето от тези пазари, с изключение на Германия.

Октомври бележи четвъртия пореден месец на спад на продажбите на автомобили през тази година след скока последвал пандемията. Въпреки неотдавнашния спад в продажбите, дължащ се на продължаващото въздействие на кризата с доставките на полупроводници, значителните печалби в началото на годината помогнаха за запазване на положителната посока", заявиха от Европейската асоциация на автомобилните производители, предава БГНЕС.

Неотдавнашният недостиг на микрочипове сериозно наруши веригата за доставки на автомобилната индустрия, принуждавайки я да намали производството. Полупроводниците се използват за системите за подпомагане на водача и компютърното управление на двигателите. Причините за недостига са комплексни, но според експертите проблемите заради пандемията са го изострили.

Недостигът на чипове започна миналата година, след като фабриките бяха затворени заради COVID-19. Когато производствените линии бяха възобновени, се появи по-голямо търсене на технологични уреди, което оказа натиск върху доставките на полупроводници. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ