Столтенберг: Русия може да използва химически оръжия

Столтенберг: Русия може да използва химически оръжия

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, обяви, че Русия може да използва химическо оръжие след нахлуването си в Украйна и че подобен ход би бил военно престъпление, предаде „Ал Джазира“.

„През последните дни чухме абсурдни твърдения за лаборатории за химически и биологични оръжия“, каза Столтенберг пред германския вестник „Велт ам Зонтаг“, добавяйки, че Кремъл измисля фалшив претекст, за да оправдае това, което не може да бъде оправдано.

„Сега, когато са направени тези фалшиви твърдения, трябва да останем бдителни, защото е възможно самата Русия да планира операции с химически оръжия под това изфабрикуване на лъжи. Това би било военно престъпление“, коментира генералният секретар на Алианса.

По-рано тази седмица по време на пресконференция от Анталия руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че тайно създават свои лаборатории за биологични оръжия в Украйна. Щатите отхвърлиха информацията, а Организацията на обединените нации каза, че няма доказателства в Украйна да има програми за биологични оръжия.

На свой ред от Световната здравна организация посъветваха страната да унищожи опасните патогени в лабораториите си, за да предотврати евентуално тяхно изтичане и разпространение сред населението.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ