7 загинаха в протести срещу военния преврат в Судан

7 загинаха в протести срещу военния преврат в Судан

7 загинаха в протести срещу военния преврат в Судан

Армията в Судан завзе властта от временното правителство вчера и обяви извънредно положение, което отприщи протести и сблъсъци между военни и цивилни в страната. В резултат най-малко седем са били убити при стрелба, а други 140 са ранени.

Лидерът на преврата генерал Абдел ал-Бурхан разпусна военно-гражданския Суверенен съвет, който беше създаден, за да насочи страната към демокрация след свалянето на дълго управлявалия автократ Омар ал-Башир във въстание преди две години, пише „Ройтерс“.

Бурхан обяви извънредно положение, заявявайки, че въоръжените сили са необходими за защита на безопасността и сигурността. Той обеща да проведе избори през юли 2023 г. и тогава да предаде властта на избрано гражданско правителство.

Според местното Министерство на информацията, което все още е лоялно към арестувания премиер Абдала Хамдок, преходната конституция дава право само на министър-председателя да обяви извънредно положение. Оттам обявиха, че действията на военните са престъпни.

Младежи против преврата барикадираха улиците и се сблъскаха с военните. От информационното министерство призоваха за съпротива и казаха, че десетки хиляди хора, които се противопоставят на ситуацията, са излезли на улиците. Служителите на централната банка обявиха стачка. Миньори от компанията DAL подкрепиха гражданското неподчинение.

Цивилни членове на Суверенния съвет, правителствени фигури, както и директорът на новините в държавната телевизия и семейството му, са сред арестуваните по време на преврата.

От Държавния департамент на САЩ заявиха, че Вашингтон няма какво да сподели за местонахождението и състоянието на Хамдок, които все още са неизвестни. Говорител на департамента каза, че икономическата подкрепа за страната в размер на 700 млн. долара ще бъде спряна.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще обсъжда ситуацията в Судан при закрити врата днес.

По информация на „Ал Джазира“ протестите продължават и днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ