Световната банка подготвя 3 млрд. долара помощ за Украйна

Световната банка подготвя 3 млрд. долара помощ за Украйна

Групата на Световната банка подготвя пакет от мерки за подкрепа в размер на 3 млрд. долара за Украйна през следващите месеци. Първият транш ще е за бърза бюджетна подкрепа в размер на поне 350 млн. долара. Тя ще бъде одобрена от Управителния съвет на Световната банка до края на седмицата.

Веднага след това се предвижда втора финансова помощ в размер на 200 млн. долара за здравеопазване и образование. Този пакет ще включва мобилизиране на финансиране от няколко партньори за развитие и Групата вече приветства обявената подкрепа от редица двустранни партньори.

Международният валутен фонд вече е реагирал на искането на Украйна за спешна финансова помощ чрез Инструмента за бързо финансиране. Решението за отпускането на помощта ще се гледа от борда следващата седмица.

От пресцентъра на МВФ съобщават, че от днес до края на юни на разположение на Украйна са допълнителни 2,2 млрд. долара по стендбай споразумението с Фонда.

Световната банка и МВФ работят заедно, за да оценят икономическото и финансовото въздействие на конфликта и бежанците върху други страни в региона и света. Двете институции са в готовност да предоставят политическа, техническа и финансова подкрепа на съседните държави, ако това е необходимо.

„Съгласуваните международни действия ще бъдат от решаващо значение за намаляване на рисковете и преодоляване на предстоящия изпълнен с опасности период. Тази криза засяга живота и поминъка на хората по целия свят и ние им предлагаме своята пълна подкрепа“, е записано в съвместната декларация, подписана от Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, и Дейвид Малпас, президент на Групата на СБ, разпространена днес. В нея се казва още: „Дълбоко сме шокирани и натъжени от опустошителните човешки и икономически жертви, причинени от войната в Украйна. Хора биват убити, ранени и принудени да бягат, а физическата инфраструктура на страната понася огромни щети. Ние подкрепяме украинския народ в тези всяващи ужас събития. Войната предизвиква и сериозни странични ефекти в други държави”.

Двамата финансови лидери алармират, че цените на суровините се повишават и съществува риск да подхранят допълнително инфлацията, която засяга най-силно бедните. Ако конфликтът не бъде преустановен, смущенията на финансовите пазари ще продължат да се задълбочават.

Санкциите, обявени през последните няколко дни, също ще имат значително икономическо въздействие, според лидерите на двете финансови институции във Вашингтон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ