СЗО и УНИЦЕФ: Учителите трябва да са приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19

СЗО и УНИЦЕФ: Учителите трябва да са приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19

СЗО и УНИЦЕФ: Учителите трябва да са приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19

Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу COVID-19, за да могат училищата в Европа и Централна Азия да останат отворени. Това заявиха днес от Световната здравна организация и УНИЦЕФ, предава БГНЕС.

За да се гарантира, че училищата могат да останат отворени по време на пандемията, мерките трябва да "включват предлагане на ваксина срещу COVID-19 на учителите и други училищни служители като част от целевите групи от населението в националните планове за ваксинация", пишат в своето изявление агенциите на ООН.

Препоръката, направена вече от група експерти на Световната здравна организация през ноември 2020 г. преди въвеждането на ваксинацията, трябва да бъде изпълнена "като същевременно се гарантира ваксинация на уязвими групи от населението", се казва в текста. Според здравната организация и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на предстоящата учебна година "обучението в класната стая да продължи без прекъсване" въпреки разпространението на по-заразния "Делта" вариант на вируса.

"Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психичното здраве и социалните умения, за да помогнат училищата децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото. Пандемията е причинила най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята", каза директорът на Световната здравна организация за европейския регион Ханс Клуге.

Агенциите призоваха държавите да ваксинират деца на възраст над 12 години, които попадат в рискова група от по-тежко преболедуване на COVID-19. Документът припомни и значението на мерките за подобряване на училищната среда по време на пандемията, включително по-добра вентилация, по-малобройни класове, физическа дистанция и редовно тестване за ковид на деца и персонала.

Според препоръките на Световната здравна организация, публикувани в началото на юли, тестването на деца в рискови групи, които проявяват симптоми на COVID-19, трябва да бъде приоритет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ