Терорист, свързан с атентатите на 11 септември, е заловен в Сирия

Терорист, свързан с атентатите на 11 септември, е заловен в Сирия

Терорист, свързан с атентатите на 11 септември, е заловен в Сирия

Германски джихадист от сирийски произход, обвинен за участие в терористичните актове на 11 септември 2001 г. САЩ, е заловен от кюрдските сили в Сирия, съобщи пред Франс прес кюрдски командир.

Мохамед Хайдар Замар е заловен от кюрдските сили за сигурност в Северна Сирия и в момента текат разпитите му, заявява източникът, без да дава подробности.

Джихадистът, който в момента е на около 50-годишна възраст, е обвинен, че е вербувал извършителите на терористичните актове на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.

Той е арестуван в Мароко през 2001 г. при операция с участието на ЦРУ и предаден на сирийските власти две седмици по-късно.

В Германия, където срещу него има заповед за арест за участие в терористична организация, част от депутатите обвиниха правителството, че не е предприело мерки, за да защити своя гражданин срещу риска от изтезания и несправедлив процес.

През 2007 г. Замар е осъден в Сирия на 12 години затвор за членството му в организацията „Мюсюлмански братя“ с обвинение, за което е можел да получи и смъртна присъда.

След началото на конфликта в Сирия обаче, 4 години по-късно, много от затворниците ислямисти са били освободени и са се присъединили към джихадистките групировки.

По това време „Ал Кайда“ има клон в Сирия, известен под името „Ал Нусра“, който после къса с терористичната организация на Бин Ладен и се присъединява към ДАЕШ. Новата ислямистка групировка окупира Северна и Източна Сирия, откъдето кюрдските сили я изтласкаха с помощта на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ