Токсиколог: Пуснатата отрова в бебешките храни е много силна

Токсиколог: Пуснатата отрова в бебешките храни е много силна

Токсиколог: Пуснатата отрова в бебешките храни е много силна

Една чаена лъжичка етиленгликол, веществото, използвано за отравяне на бебешки храни в Германия, е напълно достатъчна да убие бебе. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров пред bTV.

Вчера стана известно, че неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Изнудвачът настоява да получи 10 млн. евро, за да спре.

Заплахата обаче е не само за бебешка храна, а за общо 20 вида храни. Засегнати са компании от цялата страна. "За момента продукти с отровата са намерени само в Фридрихсхафен, но не можем да изключим и Австрия и Южна Германия. Всъщност, заплахата на отровителя е за хранителни продукти в цяла Германия и дори в цяла Европа", каза вчера зам.-шефът на полицията в Констанц Уве Щурмер.

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широкоразпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции. Етиленгликолът е безветна течност, без мирис, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително.

Изнудвач в Германия сложи отрова в бебешки храни и поиска откуп

За малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 мл.

„Отравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, каза Александров.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацитоза – подкисляване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест.

След 12 до 24 часа бъбреците блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

„При отравяне с етиленгликол е възможно да забавите действието му като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят”, обясни експертът проф. Никола Александров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ