5 начина на мислене, които ни пречат да бъдем щастливи

5 начина на мислене, които ни пречат да бъдем щастливи

5 начина на мислене, които ни пречат да бъдем щастливи

В работата ми като психотерапевт често се срещам с хора, които наскоро са преживели травмиращи събития или са пострадали при трагични обстоятелства. Също толкова често обаче работя и с хора, които намират за трудно да бъдат щастливи, дори когато им се случват хубави неща.

Независимо дали става въпрос за хора, които не са се зарадвали на дългоочакваното повишение в работата, или за такива, при които позитивните събития носят само допълнителен стрес и тревожност, някои хора просто не могат да си позволят да бъдат щастливи. Често те задават въпроси от рода на „Защо не мога да бъда щастлив, след като получих това, което исках?“.

Истината е, че техният проблем не идва от самите събития и преживявани, а от начина им на мислене. След многократни срещи с хора, изпитващи подобни затруднения, забелязах, че те споделят няколко общи убеждения, които ги карат да се чувстват зле, дори когато им се случват добри неща. Ето ги и тях:

1. Когато се случи нещо добро, винаги следва нещо лошо

Случвало ли ви се е да спечелите от лотарията и да бъдете завладени от мисълта, че докато пресичате улицата ще ви блъсне кола? Невъзможно е да бъдете щастливи, докато чакате да ви се случи нещо лошо.

За съжаление, много хора вярват в това, че всяко добро в техния живот не остава „ненаказано“ и че след него винаги следва нещо лошо. Това очакване се превръща в едно своеобразно самореализиращо се пророчество, защото тези хора винаги намират нещо негативно(или си го създават сами), което да подсили тяхната вяра в тази теория.

2. Не го заслужавам

Трудно е да се радвате на успехите си, ако мислите, че не сте си ги заслужили. Може би сте наследили богатство от далечен роднина или пък сте започнали нов връзка, която е прекалено хубава, за да е истина. Каквито и да са причините, ако мислите, че не заслужавате да бъдете щастливи, няма как да можете да се зарадвате на нито едно позитивно събитие във вашия живот.

3. Това няма да продължи дълго

Колкото повече имате, толкова повече може да загубите. Когато се страхувате, че вашият късмет в бизнеса е на път да се изчерпи и че професионалните ви успехи наближават своя край, мисълта че добрите времена няма как да продължат дълго, не ви позволява да им се насладите и да живеете в настоящето.

Този начин на мислене може да превърне вашата мечта в пълен кошмар. В края на краищата, кой би искал да стигне до върха, ако постоянно ще се страхува, че може да падне?

4. Не е толкова хубаво, колкото очаквах

Ако мислите, че ще си спечелите повече приятели, след като отслабнете, и че хората ще ви уважават повече, когато получите повишение, може да останете разочаровани от крайния резултат. Постигането на определена цел не винаги води до премахването на проблемите, които сте се надявали да разрешите.

Нереалистичните очаквания за това колко добре ще се почувствате, когато ви се случи нещо добро, могат да доведат до тежко разочарование. Важно е да се радвате на успехите си, като същевременно с това не си създавате илюзии, че позитивните събития ще решат всичките ви проблеми. 

5. Никога не е достатъчно.

Колкото и да са спечелили или получили наготово, много хора никога не се задоволяват с това което имат и винаги искат повече. "Ако имах малко повече пари, щях да мога да си взема почивка". "Ако миналата година бях повишен, днес щях да бъда значително по-успешен." Няма как да се насладите на това, което имате, когато то никога не ви стига.

 Ако чувствате, че не можете да се зарадвате на добрите събития във вашия живот, променете начина си на мислене. Поемете дълбока глътка въздух и си напомнете да оцените това, което имате в момента. Докато вие мечтаете за нещо повече, някои хора мечтаят за това, което имате.

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don't Do“, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ