Трима шерпи издирват Боян Петров

Трима шерпи издирват Боян Петров

Трима шерпи издирват Боян Петров

Трима шерпи вече са тръгнали по следите на Боян Петров към връх Шиша Пангма в Хималаите, въпреки че времето продължава да бъде лошо, съобщава БНТ.

Алпинистът остава в неизвестност от 3 май.

Информацията за липсата на връзка с него е подадена от Тибетската алпинистка асоциация. Боян Петров е забелязан последно на 29 април. Той направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности.

До високия 8028 м връх Шиша Пангма в Непал се стига след като се премине първо през базов лагер, след което следват Лагер 1 на 6400 м, Лагер 2 на 7100 м и Лагер 3 на 7500 м. 

Радослава Ненова - жената до Боян Петров, съобщи в предаването "Преди обед" на bTV, че шерпите вече са тръгнали и най-вероятно до края на деня ще има някаква информация дали са го намерили, или поне дали са намерили следи от някакво движение нагоре. 

"Опитали са се от базовия лагер с телескоп да разгледат върха, дали там няма никакво движение. Самата палатка е скрита зад скала, тоест не могат да видят дали в нея има движение", каза Радослава.

По думите ѝ това, че палатката е намерена празна, означава, че в този момент се е катерил към върха. "Няма никакви признаци той да е бедствал тогава. Най-оптимистичният вариант е просто лошото време да го е накарало да се скрие в палатката и да очаква безопасно време, в което той да слезе", каза Радослава Ненова. 

Тя допълни, че в планината духа силен вятър, който на моменти е като ураганен. "Затова е просто немислимо да се тръгва. Единственото, което може да направи, е да се скрие вътре. Там има храна и всичко за оцеляване за няколко дни", отбеляза Радослава.

По думите ѝ времето е станало доста по-лошо, отколкото са очаквали. За момента няма проблем, свързани с пари за спасителната операция. Средствата са големи, но застраховката ще ги покрие.

Боян има най-голямата възможна застраховка, която покрива и хеликоптер. Всичко е предвидено още с тръгването, отбеляза Радослава.

Но има проблем да се изпрати хеликоптер, тъй като времето е много лошо. Освен това в Тибет няма хеликоптери и трябва да пуснат хеликоптер от Китай. "Този въпрос също в момента се движи", посочи още тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ