Турция затвори валутния си пазар за три чуждестранни банки

Турция затвори валутния си пазар за три чуждестранни банки

Турция затвори валутния си пазар за три чуждестранни банки

Турската агенция за регулиране и надзор на банките (BDDK) забрани на трите най-големи чуждестранни банки в света да оперират на финансовия пазар на страната. Става въпрос за банките BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG. Причината за драстичните мерки е, че банките не са изпълнили задълженията си по операции в турска лира навреме, което създало рискове от големи загуби за турската икономика, както и за участниците в кредитната система на страната към вложители, кредитополучатели и кредитори, съобщават от BDDK.

Освен това, BDDK възнамерява да защити икономиката на страната от недобросъвестни финансови институции и манипулации на валутния пазар на Турция. Само преди ден, на 7 май, турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, след като търговците започнаха да обезценяват курса поради коментар на Федералната резервна система (ФРС) относно възможното изключване на суапова кредитна линия в подкрепа на изтощените валутни резерви Турция.

Спадът на стойността на турската лира спрямо долара продължи пет дни и на 7 май достигна 7,25, рекордно ниско ниво от валутната криза на 2018 г. Тази година лирата загуби около 18% от стойността си под натиска върху икономиката на пандемията COVID-19, при която загинаха 3584 души в Турция. 

В очакване на втора рецесия след по-малко от две години Турция се обърна за подкрепа към Федералния резерв на САЩ и други централни банки, тъй като нетните й валутни резерви паднаха почти 2 пъти до 25 милиарда долара. Финансовото положение на Турция беше слабо дори преди пандемията, но външният дълг и кризата в системата на здравеопазването влошиха ситуацията. Дългът на страната стана четвърти в света по риск след този на Венецуела, Аржентина и Украйна. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ