"Султанът на монетите" обесен за валутни машинации в Иран

Султанът на монетите обесен за валутни машинации в Иран

Екзекуция чрез обесване бе изпълнена в Иран за така наречения султан на монетите заедно с негов съучастник, съобщиха световните агенции, позовавайки се на ирански държавни медии.

"Султанът на монетите" Вахид Мазлумин бе осъден за манипулации на валутния пазар. Освен това бе съобщено, че при арестуването му са били открити два тона златни монети, предава БТА.

Вторият екзекутиран е Мохамад Исмаил Гасеми, който е бил съучастник на Мазлумин. И на двамата бяха повдигнати обвинения в корупция, нарушаване на законите за валутно-парична регулация на страната и контрабанда.

От август Иран взема извънредни мерки за противодействие на корупцията и спекулата. Те са в отговор на тежката икономическа обстановка в страната и обезценяването на националната валута. Извънредните мерки включват създаването на специализирани съдилища, които да се занимават с икономически престъпления.

През последните месеци икономическата конюнктура в Иран се влоши. Най-красноречиво доказателство за това е рязката девалвация на националната валута с близо 70 процента, припомня Ройтерс.

Влошаването на икономиката на Иран се задълбочи през пролетта на т.г., след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от иранското ядрено споразумение от 2015 година и възобновява санкциите срещу Техеран.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ