В Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В централата на ООН в Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото събрание на световната организация, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Началото на новия работен цикъл обяви председателката на започващата сесия - бившият премиер на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса - четвъртата жена на този пост за изминалите 73 години и първата латиноамериканка, която го заема.

Във встъпителното си слово Еспиноса заяви, че ще посвети председателството си на всички жени и на работа за установяване на равенство между половете. Ръководителката на новата сесия благодари на своя предшественик Мирослав Лайчак и определи неговото председателство като образцово.

Еспиноса отбеляза, че през годината 193-те държави в организацията ще обсъдят около 330 резолюции и че са планирани към 100 пленарни заседания. Освен това тази година трябва да приемем 34 мандата по различни теми от глобален интерес и да организираме 18 срещи на високо равнище, каза тя. Председателката напомни, че Общото събрание ще съдейства за осъществяването на 13 междуправителствени процеса по важни въпроси като реформирането на Съвета за сигурност, активизирането на работата на Общото събрание и съгласуването на неговия дневния ред до 2030 г.

Еспиноса съобщи, че след консултации с представители на ООН и страните членки е обособила седем приоритета в работата си като равенството между половете, насърчаване на сключването на нови споразумения за миграцията и бежанците, създаване на достойни работни места за младежи, жени и инвалиди, насочване на вниманието върху опазването на околната среда, по-активната работа по реформата на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази убеденост, че Еспиноса ще е достоен председател на Общото събрание благодарение на богатия си дипломатически опит и познаването на спецификата на световната организация вследствие на работата си като постоянен представител в Женева.

Работата на Общото събрание започва със седмица на високо равнище, за която в Ню Йорк се събират лидерите и външните министри от 193-те страни.

Гутериш им пожела да бъдат "смели и готови за изработване на решения", отбелязва ДПА.

По традиция новата сесия започна седмица преди началото на дебатите на високо равнище на 25 септември.

Гутериш призова за усилена работа по климатична конвенция в Катовице, Полша и за приемане на спогодбата на ООН за миграцията в мароканския град Маракеш. И двете събития са планирани за декември.

"Във времена на раздробеност и поляризация светът се нуждае от това събрание, за да покаже колко ценно е международното сътрудничество", изтъкна той.

Сесията ще продължи до 5 октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ