В Сърбия гласуват на референдум за конституционни промени

В Сърбия гласуват на референдум за конституционни промени

В Сърбия гласуват на референдум за конституционни промени

В Сърбия ще се състои референдум тази неделя за конституционни промени в сферата на правосъдието. Целта на промените в Конституцията е да деполитизират избора на прокурори и съдии и да помогнат на Сърбия по пътя й към членство в Европейския съюз. Ако предложенията за изменения бъдат одобрени, високопоставените магистрати вече няма да се определят от парламента, а от Висш съвет на съдиите и от Висш съвет на прокурорите.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че на 16 януари, на референдума за конституционни промени, гражданите ще се произнесат дали искат независима съдебна система и самостоятелна прокуратура. В профила си в Туитър до снимка на бюлетината за референдума, на която в червено-синьо е отбелязано "Да", Бърнабич попита гражданите дали искат да укрепят върховенството на закона в Сърбия. 

"На референдума в неделя гласуваме за това дали искаме независимо правосъдие и самостоятелна прокуратура, дали искаме да засилим върховенството на правото в Сърбия, дали искаме да осигурим всички да бъдат равни пред съда и правосъдието да бъде достижимо за всички", написа премиерът. 

"Председателството на управляващата в Сърбия Сръбска прогресивна партия също реши да призове гражданите масово да участват в референдума за конституционните промени в неделя, 16 януари, за да подкрепят засилване на функциите и независимостта на съдебната система в страната", заяви членът на председателството на Сръбската прогресивна партия Игор Мирович, цитиран от РТС. Той каза, че по този начин гражданите по най-директен начин ще повлияят на това в бъдеще чрез инструментите, предвидени в Конституцията, да се създадат механизми за по-ефикасно и независимо правосъдие. Мирович каза, че очаква гражданите масово да се отзоват на призива да участват в референдума. 

Сред политиците, които призовават гражданите да кажат "Да" на референдума в неделя, е и председателят на Единна Сърбия Драган Маркович, който заяви, че предложените промени в Конституцията показват, че актуалната власт и политиците не желаят да има никакво съмнение, че ще имат влияние върху назначаването на съдии. Той каза, че промените в Конституцията се отнасят изключително за правосъдието и Конституцията в останалите области ще остане непроменена. 

Референдумът в неделя в Сърбия има голямо значение, създава се независимост на съда и прокуратурата, което потвърди и Венецианската комисия, давайки позитивно мнение за предложените промени, каза Маркович и призова гражданите да отбележат "Да", тъй като по този начин се осигурява независимост и се повишава ефикасността на съдебната система. 

Други политически партии обаче призоваха гражданите да гласуват против промените в областта на правосъдието. Сред тях са Сръбската радикална партия, Демократическата партия на Сърбия и ПОКС /Движение за обновление на Кралство Сърбия/, университетски професори, адвокати и други.

От Сръбската радикална партия заявиха, че гражданите са длъжни да отбележат "НЕ" и по този начин да кажат на чиновниците в Европейския съюз, че Сърбия е суверенна държава и народът не приема заповеди, особено такива, които противоречат на националните интереси. Радикалите твърдят, че "Не" на референдума ще бъде отговор на чуждестранната намеса във вътрешните работи на държавата. 

Лидерът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович призова гражданите да участват в референдума и да отбележат "Не", заявявайки, че не е решение да си останат вкъщи. Той каза, че за него е спорно това, че висшият правен акт толкова лесно се променя. "Конституцията ни защитава от сецесията на Косово. Висшият правен акт на държавата Сърбия не може да се променя по заповед отвън, което е случаят с референдума, насрочен за неделя", добави лидерът на Демократическата партия на Сърбия. 

Депутатът от Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ и виден адвокат Тома Фила заяви, че предложените конституционни промени в областта на правосъдието представляват напредък, но недостатъчен, и обяви, че на предстоящия в неделя референдум ще гласува против промените. Фила заяви за агенция Бета, че многократно е говорил против тези промени пред Комисията по конституционните въпроси, чийто член е. Според него най-големият проблем е, че те предвиждат съдиите да бъдат избирани от Висшия съвет на съдиите. 

Фила подчерта, че в този Съвет ще членуват четирима изявени юристи, които ще бъдат избирани от алтернативен парламентарен орган. "В този орган, който заменя парламента, има прокурор, но няма адвокат. Вместо адвокат са включили омбудсман. А в новия закон, поправка към който, предложена от СПС, не бе приета, не пише, че омбудсманът трябва да е завършил Юридическия факултет, той може да бъде какъвто и да е. Представете си някакъв ветеринар да стане омбудсман и той да решава кой е изявен юрист", каза Фила. 

Той е на мнение, че парламентът трябва да избира съдиите, които за първи път встъпват в длъжност, след което Висшият съвет на съдиите, съставен само от съдии, да се занимава с техния статут, напредък и т.н. Фила прави оценката и че предложените промени оставят пространство за непотизъм. "Щом им дадете да избират сами, те ще изберат свои хора", каза той. Това са само някои от аргументите, поради които Фила обяви, че ще гласува против конституционните промени. 

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ