Великобритания провела кибератака срещу "Ислямска държава"

Великобритания провела кибератака срещу Ислямска държава

Великобритания провела кибератака срещу "Ислямска държава"

Великобритания е провела "голяма офанзивна киберкампания" срещу терористичната група "Ислямска държава". Това разкри директорът на британската секретна агенция GCHQ Джеръми Флеминг, цитиран от Би Би Си. 

Операцията е засегнала способността на терористите да координират атаките си и е възпряла тяхна пропаганда, обясни бившият агент на Ми6 на конференция в Манчестър. 

Това е първият случай, в който Великобритания систематично е възпирала онлайн усилията на противник в рамките на военна кибер кампания. Флеминг отбеляза за случая в първата си публична реч като директор на GCHQ. По думите му последствията от операциите варират в широк обхват. 

"През 2017 г. ДАЕШ откри, че е почти невъзможно да разпространява омразата си онлайн, да използва нормалните си канали да сее риториката си или да създава доверие в публикациите си", каза той. 

Флеминг обясни, че голяма част от кибероперацията е била твърде чувствителна тема, за да се говори за нея. Чрез акцията обаче били възпрени онлайн активности на групата и дори били унищожени нейна екипировка и мрежи. 

Флеминг допълни, че борбата с ИД не е приключила, защото групата е продължила да търси и провежда или вдъхновява последвали атаки във Великобритания, както и че британските сили за сигурност са открили нови неуправлявани пространства, в които тя може да базира операциите си.  

Освен това Флеминг критикува Русия за нейно "неприемливо киберповедение", което по думите му създава "нарастваща заплаха за Великобритания" и нейните съюзници. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ